reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core-X zvládnou i vysoké takty, ale se silným chlazením

19.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel Core-X zvládnou i vysoké takty, ale se silným chlazením
Nové pokusy o přetaktování procesorů Core-X Series ukazují, že Skylake-X i Kaby-Lake-X by měly běžně zvládnout pracovní takt 5 GHz, ovšem budou k tomu potřebovat opravdu silné chlazení, a to pokud možno vodní.
Intel Core-X Series čítají šesti a vícejádrové modely Skylake-X a pak čtyřjádrové Kaby Lake-X, které jsou vyráběny nejnovější verzí 14nm technologie Intelu. Tyto procesory mají už samy o sobě vysoké takty, což platí i pro nové desetijádro Core i9-7900X a čtyřjádro Core i7-7740X, na něž se nyní podíváme. 
 
 
Právě na Core i9-7900X se už stačil podívat i server Hexus.net, dle nejž tento procesor zvládl na 1,25 V takt 4,7 GHz na všech deseti zapnutých jádrech, což samo o sobě není špatné, ale nám jde o vyšší takty, jichž recenzent nedosáhl právě proto, že už by to vyžadovalo vyšší napětí i lepší chlazení. Právě tomu se věnují materiály v oficiálním průvodci pro recenzenty od Intelu. Ty tak pochopitelně nemůžeme považovat za nezávislé. 
 
 
 
Zelené sloupce ukazuje teploty procesorů na výchozích taktech, a to při chlazení vzduchem, červené se týkají vodního chladiče Cooler Master Liquid 240 a modré opět vodníku Corsair H110. 
 
Intel ve svých materiálech přímo doporučuje, aby uživatelé sáhli po vodním chlazení i v případě, že se nechystají taktovat, a to mluvíme o procesorech s TDP 112 a 140 W. Tomu se nelze divit, když se teploty při chlazení vzduchem pohybují až kolem 90 °C, a to už opravdu nejsou příjemné hodnoty. Jenomže ani výkonný vodní chladič s nimi už moc nesvede a je zřejmé, že budeme muset s hodnotami napětí hýbat velice opatrně. Otázka je, jak moc se na tom podepisuje prostá teplovodivá pasta pod IHS, která má být právě i na nových Core-X. 
 
Intel ale uvádí, že Core i7-7740X mají snadno dosáhnout taktu 5 GHz na pouhých 1,205 V, což může říci díku testování vzorku rovného sta těchto procesorů. Z toho mělo celých 75 % dosáhnout tohoto výsledku, zatímco zbylé potřebovaly už podstatně vyšší napětí 1,341 V a výslednou spotřebu bychom se vzduchovým chlazením už těžko zvládli uchladit. 
 
Dobré čipy pak mají na 1,255 V a podobném napětí zvládnout i 5,1 nebo 5,2 GHz, což vypadá skutečně dobře, ale i tak bude zapotřebí velice silné chlazení. 


Nakonec tu máme srovnání s procesorem Core i7-7700K v Cinebench R15, kde 7740X na základním taktu ukazuje jen velice nízký nárůst výkonu, kdežto v případě 6950X a 7900X je to už úplně jiná písnička, ale to už ukázal zmíněný test na Hexus.net. 
 

Zdroj: Videocardz
reklama