reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dává výstavbu velké továrny v Ohiu k ledu, a to na neurčito

25.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel dává výstavbu velké továrny v Ohiu k ledu, a to na neurčito
Velkolepé plány Intelu na výstavbu továrny v Ohiu, která byla prezentována jako celé městečko z různými zařízeními, jež budou sloužit jedné firmě, dostávají trhlinu. Intel totiž dal k ledu plánované slavnostní zahájení stavby.
Intel hodlá v Ohiu skutečně masivně investovat, i když nyní už nad tímto plánem můžeme mít oprávněné pochybnosti. Byla a stále tu je jedna prostá otázka, a sice zda Intel nemá až příliš velkolepé plány, které nebudou odpovídat vývoji situace na trhu, čili jednoduše zda to Intel nepřepálí. Nyní jde ale o něco jiného, a sice o americký CHIPS Act, na kterém se v Kongresu nejsou schopni zatím dohodnout. 
 
 
V rámci CHIPS Act má být stavba nových továren na výrobu čipů na půdě USA podpořena 52 miliardami dolarů a Intel pochopitelně není spokojen s tím, že tento zákon ještě neprošel Kongresem. Zrušil tak ceremonii slavnostního zahájení stavby v Ohiu, která byla plánována na 22. července. Zároveň pak dal vědět různým zástupcům státu Ohio a také federálním zákonodárcům, že tato ceremonie byla v plánovaném termínu zrušena právě kvůli tomu, že se nepokročilo se schválením zákona CHIPS Act.
 
Intel později ve vyjádření pro The Register navíc potvrdil, že plánovaná akce nebyla přeložena na jiný termín, neboť jiný zatím ještě nebyl stanoven. Je tak zřejmé, že Intel tímto způsobem zkouší vyvíjet nátlak na odpovědné lidi a není ani divu, že ještě neurčil nový termín pro zahájení stavby, neboť schválení CHIPS Act evidentně považuje za nezbytný předpoklad, který bude určovat jeho další expanzi. 
 
Ostatně ve vyjádření Intelu se přímo píše, že rozsah a tempo výstavby v Ohiu bude do velké míry záviset na financování zajištěnému díky CHIPS Act. S tím se ale Intel dříve netajil, takže jeho reakce na průtahy ve schvalování zákona se dala očekávat. Z vyjádření také vyplývá, že Intel by v případě neschválení daného zákona se stavbou v Ohiu mohl začít, ovšem zcela jistě ne v nyní plánovaném měřítku a spíše později. Pat Gelsinger se přitom už v březnu obrátil na Kongres se slovy, že několik kvartálů bylo promeškáno už kvůli Senátu a nyní je třeba jednat rychle.  


reklama