reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dle Digitimes odsouvá nástup 10nm Cannon Lake na konec 2018

21.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel dle Digitimes odsouvá nástup 10nm Cannon Lake na konec 2018
Dle zprávy serveru Digitimes to vypadá, že si budeme muset ještě nějakou dobu vystačit se 14nm procesory Intel. Čipy Cannon Lake s integrovaným GPU, což je obvykle valná většina procesorů Intel, se totiž mají objevit až někdy na konci příštího roku.
Dle starších roadmap se první Cannon Lake měly objevit už v tomto roce, i když možná jen jako ty nejúspornější mobilní procesory pro drahé ultrabooky, což jsme ostatně zaznamenali i při nástupu prvních 14nm procesorů Intel, známých Core M. Nicméně právě ty, stejně jako mnoho ostatních procesorů Intel až na HEDT a serverové procesory, nesou i integrovanou grafiku. Digitimes přitom uvádí, že 10nm procesory Intel Cannon Lake s integrovanou grafikou se nejspíše neobjeví před koncem příštího roku a pokud ano, pak jen v omezeném množství.
 
starší roadmap s úspornými Cannon Lake
 
Rozhodnutí Intelu mělo citelně zasáhnout plány firem vyrábějících notebooky, kteří na mobilní Cannon Lake už čekali a někteří z nich dle Digitimes uvažují o tom, že generaci Cannon Lake zcela přeskočí a raději počkají na následující Ice Lake. Ta by měla dle roadmap Intelu přijít nedlouho po opožděné první 10nm generaci. Tak trochu nám to připomíná případ s procesory Broadwell, první 14nm generací Intelu, která byla v případě desktopů značně okleštěna a i nástup mobilních verzí byl rozpačitý. 
 
Na 10nm procesory Intel přitom čekají právě výrobci notebooků, neboť Intel slíbil, že Cannon Lake oproti 14nm Kaby Lake nám dopřejí 25% zvýšení výkonu za snížení spotřeby o 45 %. Je tak zřejmé, že zvláště pro mobilní počítače by to mohly být velice zajímavé procesory zajišťující dlouhý běh na napájení z baterie a možnost dosáhnout vysokého výkonu se slabým a tichým chlazením, nebo rovnou s pasivním chlazením. 
 
To všechno můžeme také dát do souvislosti se včerejší zprávou, že 10nm výrobní technologii Intel nejdříve využije pro svá FPGA, v jejichž případě bude možné se lépe vypořádat s nízkou výtěžností. Nyní už je také jasné, že ony osmijádrové mainstreamové procesory, o nichž jsme nedávno informovali, budou stále 14nm Coffee Lake, což už bylo potvrzeno díky uniklému logu chyb
 
Zdroj: Digitimes
reklama