reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Iris Plus Graphics G7 vs. Vega 10 v syntetických i herních testech

1.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Iris Plus Graphics G7 vs. Vega 10 v syntetických i herních testech
Dle testů serveru Notebook Check je nová integrovaná grafika Intel Iris Plus Graphics G7 velice povedená a v syntetických herních testech dokáže s přesvědčivým rozdílem porazit i Vegu 10. Ale jak je to v praxi?
Budeme se samozřejmě bavit o mobilních procesorech či APU, a to z toho prostého důvodu, že Intel novou Iris Plus Graphics G7 v ničem jiném než v mobilních procesorech Ice Lake nenabízí a letos ani nabízet nebude, přičemž v příštím roce to jen těžko bude jiné. AMD se tak zatím nemusí cítit ohroženo tím, že by Intel nabídl desktopové procesory s výkonnějšími integrovanými grafikami, ale v mobilním světě, který je už dávno důležitější, je to zcela jiná písnička. Na druhou stranu je tu i otázka ceny, které se ale v našem případě vyhneme, nám půjde čistě o výkon. 
 
 
Máme tu tak především nový procesor Core i7-1065G7 "Ice Lake", který je vybaven grafickým čipem Iris Plus Graphics G7 se 64 jednotkami EU, a to v notebooku Lenovo Yoga C940. Na druhé straně tu máme Vegu 10 v Lenovo Ideapad S540-14API, což by měl být dle zdroje čip Ryzen 7 2700U. Spravedlivější by tak bylo srovnání s moderním Ryzen 7 řady 3000, ovšem ten má svou grafiku Vega 10 se stejnou výbavou a pouze na taktu vyšším o 100 MHz (cca +7 %). Nic vhodnějšího ale asi nebylo k dispozici, takže se už podívejme na výsledky. 
 
 
Jde zde především o to, jak dokáží jednotlivá řešení využít svůj hrubý výkon. V případě Vegy dobře víme, že to není nic moc, což se v těchto testech potvrzuje. Ostatně i v generaci Ryzen 2000 má Vega 10 hrubý výkon 1,66 TFLOPS, zatímco v případě Iris Plus Graphics G7 se udává 1,11 TFLOPS. Iris je přitom v grafických úlohách viditelně rychlejší. 
 
 
V prvé řadě tu máme syntetické testy, kde je Iris oproti konkurenci až o 16 % výkonnější v 3DMark 11 a ve FireStrike 1080p dokonce o 23 % výkonnější. Následují herní testy a jako první tu máme Bioshock Infinite, kde ve Full HD není co řešit. Obě integrované grafiky na plynulé FPS prostě nestačí (na nastavení Ultra není divu), přičemž poskytují v podstatě stejný výkon. V rozlišení 1366 x 768 se Vega 10 bohužel neukázala, ale je vidět, že kdyby se slevilo na detailech, byl by Bioshock hratelný i ve Full HD. 
 
 
Dota 2 jako zástupce méně náročných titulů ukazuje rovněž vcelku vyrovnaný souboj, ale v něm přeci jen za kratší konec tahá Iris, a to zvláště v první části testu. V XPlane 11.11 pak máme opět podobný výsledek s tím, že je zase o chlup výkonnější Iris. 
 
Dá se tak říci, že Intel Iris Plus Graphics G7 se v praxi umí vyrovnat ryzenovským APU od AMD i přes výrazně nižší hrubývýkon, nicméně chtělo by to do testů modernějšího protivníka jako Ryzen 7 3700U či 3750H. Intel tak dokázal skokově dohnat AMD, ale to má v rukávu jeden trumf v podobě architektury RDNA. Doufejme, že ji nasadí už v příštích APU, ovšem to dle nejnovějších zpráv není vůbec jisté. Chystané 7nm Renoir by totiž mohly mít stále Vegu, ale to snad takto nedopadne.
 
 


reklama