reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel nedodal na konec dubna slíbené nové ovladače pro grafiky Arc

6.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel nedodal na konec dubna slíbené nové ovladače pro grafiky Arc
Intel se snaží dostat na trh své grafiky Arc, což se mu zatím moc nevede a ze slíbeného uvedení na trh během prvního kvartálu zbyly v podstatě jen ony sliby. Pozitivně se nevyvíjí ani práce na ovladačích, alespoň z hlediska zákazníků. 
Bylo zřejmé, že grafické karty Arc budou mít své porodní bolesti, přičemž ty se ještě ani nemusely stačit plně projevit. Intel zatím na trh reálně vyslal jen low-endové mobilní verze Arc Alchemist, jejichž nabídka se navíc na trhu rozšiřuje velice pomalu. Navíc se nově očekává, že v dohledné době Intel ani nevypustí na trh svůj desktopový hi-end a že přijde přinejlepším A750 s výkonem srovnatelným s GeForce RX 3060. 
 
 
Nyní jde přitom i o ovladače pro karty Arc, na nichž je třeba stále ještě hodně pracovat. Intel přitom ústy Lisy Pearce (VP a GM,Intel Visual Compute Group) sliboval, že do konce dubna přijde s novou verzí grafických ovladačů, která umožní uživatelům mimo jiné vypnout optimalizace pro testy 3DMark, jež v nich mají vylepšovat výkon o cca 15 procent a nyní jsou tak automaticky zapnuté. To ovšem odporuje politice a požadavkům firmy UL, která 3DMark vyvíjí, což znamená, že takto získané výsledky nejsou platné, čili neprojdou validací. 
 
To bylo slíbeno na konci března, přičemž Intel pak vypustil nové ovladače bez slíbené možnosti (Arc Graphics Windows DCH verze 1330) 8. dubna a od té doby je ticho po pěšině, ačkoliv jsme už řádně zakrojili i do letošního května. 
 
Intel je přitom znám tím, že zvláště grafické ovladače v minulosti vyvíjel velice pomalu, což ale bude muset zlepšit, pokud chce konkurovat stálicím na trhu s grafickými kartami. Téma ovladačů a jejich aktuálnosti je přitom v případě grafických karet velice důležité a diskutované, ostatně dodnes někteří stále živí své přesvědčení, že AMD má oproti NVIDII podřadné ovladače. Ba co víc, toto téma živí i samotní výrobci, neboť právě NVIDIA si nedávno vzala na mušku právě AMD kvůli tomu, že to běžně vypouští na trh betaverze ovladačů, což už NVIDIA nedělá. 
 
Sám Intel na sebe také nedávno upozornil tím, že samotné jeho ovladače, respektive jejich Dynamic Tuning Technology, zbytečně a zásadně škrtila výkon karet Arc. To zatím nemusí moc vadit, když je nabídka počítačů s grafikami Arc zatím tak moc omezená a můžeme jen doufat, že s nástupem výkonnějších verzí už to bude lepší i po stránce softwarové podpory. 


reklama