reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC 2.0: minipočítače pro hry a bezdrátové dobíjení

22.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel NUC 2.0: minipočítače pro hry a bezdrátové dobíjení
Dnes se trošku neočekávaně objevily podrobné informace o počítačích NUC 2.0, čili druhé generaci miniaturních desktopů Intel, které již budou založeny na procesorech Broadwell. Zaměřit se mají i na hry.
My jsme si tento rok vyzkoušeli Intel NUC s Core i3, který se ukázal jako dostatečně výkonný a velmi úsporný a malý počítač. Od nových NUC 2.0 bychom tedy měli očekávat ještě lepší vlastnosti a nyní se můžeme podívat, co nám slibuje samotný Intel. Nejdříve tedy roadmap.




- klikněte pro zvětšení -


V této době tedy jsou na trhu NUC Wilson Canyon a Forest Canyon, které budou následovat výkonnější Rock Canyon s Core i3 a Core i5 a Pinnacle Canyon s Celerony generace Braswell (nástupci Bay Trail-D). Žlutá a růžová políčka v obrázku nám tedy ukazují budoucí novinky a pokud mohu soudit, dle těchto informací se zatím o velké překvapení nejedná. Jde totiž především o to, jaké budou ony použité procesory Core i3, Core i5 a Celeron. Jinak se očekávalo využití nových SSD pro M.2, nabídka více grafických výstupů včetně podpory rozlišení 4K. Ovšem pak je tu také informace o náhradních krytech počítačů, které v sobě integrují rozhraní NFC, ale také bezdrátové dobíjení, což je dobrý nápad. Pokud tedy budete mít počítač NUC položený na stole a ne zavěšený na zadní straně monitoru, budete moci jeho malou plochu využít k bezdrátovému dobíjení telefonu, s nímž počítač také díky NFC naváže datový kontakt.

Pak je dobrou zprávou, že i méně výkonně modely s Celerony budou mít ve výbavě čtyři porty USB 3.0 a výkonnější nezapomněly na moderní verzi Wi-Fi 802.11ac. Následně se můžeme podívat na podrobnější, ale stále neúplné specifikace dvou nových NUC, které patří do rodiny Rock Canyon. Oba si jsou velmi podobné.




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -


První model, tedy NUC Kit NUC5i5RYH, bude vyšší než druhý NUC Kit NUC5i5RYK. Jak to ze specifikací vypadá, jejich výbava bude v podstatě stejná, tedy až na to, že větší model nabídne jednu pozici pro jedno 2,5" zařízení s výškou až 9,5 mm. Uživatel se tedy nebude muset spoléhat pouze na SSD pro slot M.2. Co se týče zpracování obou verzí, dle označení FPO nemusí jít o konečný design. Nicméně takto to vypadá, že stříbrná část bude hliníková, čímž by se Intel přiblížil k Mac mini.

Tyto specifikace upřesňují, že vrchní panely budou moci vyrábět další firmy, čili půjde o jakousi otevřenou možnost úpravy funkčnosti. Pro NFC a bezdrátové dobíjení nabídne základní deska příslušné konektory a pro případná další zařízení tu jsou také dva interní headery rozhraní USB 2.0. Napájení bude i zde zajištěno klasickými adaptéry, v těchto případech s maximálním výkonem 65 W. Velkou otázkou pak jsou specifikace nových procesorů, u nichž Intel zatím nezveřejnil označení, frekvenci, velikost cache a ani označení grafického jádra.

První NUC 2.0 budou založeny na procesorech Core i3 "Broadwell" a určeny budou dle výrobce pro mainstreamové hraní, tvorbu obsahu, domácí kancelář a HTPC. Využít mají procesory s 15W TDP a k dispozici by měly být snad ještě v tomto roce. Později, někdy v prvním čtvrtletí 2015, se mají ukázat modely s Core i5, ale také s 15W TDP. Vybaveny budou silnější integrovanou grafikou a jde právě o výše prezentovanou dvojici.

Až někdy v druhém čtvrtletí příštího roku přijdou NUC 2.0 s procesory Celeron "Braswell", čili Pinnacle Canyon. Opět ale nevíme nic o výkonu těchto procesorů a zde ani o spotřebě. Snad již brzy se tedy ukáže, s jakými integrovanými grafikami se Intel vytasí a zda opravdu přinese své výkonné Iris Pro i mezi nižší řady procesorů.

Zdroj: Hexus.net
reklama