reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC: Core i3 v malé krabičce

4.3.2014, Jan Vítek, recenze
Intel NUC: Core i3 v malé krabičce
Miniaturní počítače v poslední době nabývají na popularitě, o což se velmi zasloužil také Intel se svou třídou Next Unit of Computing (NUC). My se proto dnes podíváme na jeden model vybavený procesorem Core i3.
Na aktuální nabídku malých počítačů nettop a barebone jsme se podívali v nedávném článku o Intel NUC a podobných řešeních. Nyní se budeme věnovat tomuto tématu z poněkud praktičtějšího hlediska, a to s využitím staršího, ale stále aktuálního počítače Intel NUC, typu DC3217IYE. Ten je založen na procesoru Ivy Bridge, a to konkrétně dvoujádrovém Core i3 s podporou Hyper-threading. Nejedná se ale o hotový počítač, neboť mu chybí jednak operační paměť a pak také SSD. To je zde jediná možnost, neboť tu nemáme pozici pro 2,5" zařízení, ale pouze slot pro kartu mSATA. Jedná se tedy o nettop a zároveň o barebone, čili počítač, který si uživatel musí sám dodělat.

Intel NUC
 
Počítač přišel zabalený v tuhé papírové krabici připomínající balení procesorů kombinované s obalem mobilního telefonu, to díky vysunovacímu "šuplíku", v němž je papírový výlisek se vším potřebným.

Intel NUC - krabice


Model
Intel NUC (DC3217IYE)
Procesor
Intel Core i3-3217U "Ivy Bridge"
dvoujádrový, 1,8 GHz, 3 MB L3 cache
grafické jádro Intel HD 4000 (16 shaderů)
Čipová sada
Intel QS77
Paměti
2x SO-DIMM pro DDR3-1333/1600 (jednostranné i oboustranné)
až 16 GB
SSD
1 pozice pro mSATA SSD (plná velikost)
Mechanika
-
Rozhraní a ostatní
3x USB 2.0
2x HDMI
RJ-45 (Gb Ethernet)
otvor pro zámky Kensington
1x mini PCIe pro modul s Wi-Fi/Bluetooth
napájecí konektor
OS
-
Příslušenství
VESA modul + šroubky
Napájení
65W externí zdroj
Rozměry
116,6 x 112 x 39 mm

Specifikace zahrnují tento počítač někam doprostřed jeho třídy, a to především kvůli využití dvoujádrového procesoru Corei3-3217U z generace Ivy Bridge. Ten sice nevyužívá dynamické navýšení pracovní frekvence pomocí Turbo Boost, ale na druhou stranu podporuje Hyper-Threading, takže má výhodu ve dvou virtuálních procesorových jádrech navíc.

K zahození nebude ani jeho grafické jádro Intel HD Graphics 4000 s celkem 16 shadery, ale další hlavní komponenty si už budeme muset dodat sami. Můžeme si nainstalovat až 16 GB paměti DDR3 RAM pracující na 1333 nebo 1600 MHz, a to ve dvou modulech SO-DIMM. Druhou možností, respektive nutností, je vybavit počítač úložným zařízením, přičemž zde máme jedinou možnost (nepočítaje externí disk), a to SSD modul s rozhraním mSATA. Ten může mít plnou velikost a na výběr máme v dnešní době i na našem trhu z mnoha různých modelů.

Co se týče rozhraní, zde ještě chybí USB 3.0, ale novější modely jej samozřejmě mají. Máme tu ale dvě rozhraní HDMI, tři USB 2.0 a také gigabitový Ethernet. Bezdrátová rozhraní tu nenajdeme, ale to je možné napravit díky konektoru mini PCIe pro malý modul, což je třetí typ komponenty, kterou se dá toto PC dovybavit, ale tentokrát čistě volitelně.


Provedení počítače


Intel si s designem svých NUC nelámal hlavu, však nejde o počítače, které by se měly vystavovat na odiv. Spíše to mají být malé a nenápadné krabičky, které navíc budou v řadě případů schovány za monitor, kam je uživatel může příšroubovat díky dodávanému VESA držáku. NUC je celý černý a vyrobeny ze spodní plastové základny s matným povrchem, vrchního plastového víka s lesklým povrchem a boky tvoří jeden kus čtvercového hliníku.

Intel NUC - konektory

Náš model má na přední straně, pokud tedy vůbec nějakou má, umístěný jeden jediný port, a to USB 2.0. Vrchní lesklý panel pak nese pouze podsvícený vypínač, který má hned vedle sebe kontrolku pro SSD.

Intel NUC - spodní strana

Zadní strana pak nese veškeré ostatní konektory, a to jednak kulatý napájecí pro připojení externího adaptéru, dále zbylé dva USB 2.0, rovněž dvojici HDMI a RJ-45 gigabitového Ethernetu. Přímo nad ním je ještě otvor pro zámek Kensington a velký prostor si pak zabere výdech aktivního chlazení. Přeci jen má procesor Core i3-3217U hodnotu TDP 17 W, na což by pasivní chlazení v takto provedeném PC nestačilo.

Intel NUC - vnitřek

- klikněte pro zvětšení -

Spodní část nám dá nezbytnou možnost podívat se dovnitř tohoto počítače a doplnit jeho hardware. V každém rohu jsou uvnitř gumových nožiček čtyři křížové šroubky a po jejich odstranění lze tělo snadno rozebrat a odhalit jeho vnitřek.

Intel NUC - chlazení

Narazíme na základní desku zabírající v podstatě celou plochu počítače, která nám dá k dispozici dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR3 a také dvě pozice pro karty - kratší vespod pro Wi-Fi/Bluetooth modul a delší nahoře pro mSATA SSD.


Příslušenství


Společně s tímto počítačem dostaneme pouze to nejnutnější, tedy s výjimkou adaptéru pro montáž na VESA držák, a to s roztečemi 75 x 75 i 100 x 100 a včetně šroubků.

Intel NUC - příslušenství

Nezbytný je pak adaptér od FSP Group, který dodává 19 V a až 3,42 A, čili maximálně 65 W, které toto PC nemůže využít, takže by stačil i výrazně slabší. Nakonec získáme i jednoduchý manuál, z jehož obrázků lze snadno pochopit, jakým způsobem se tento barebone otevírá a dokončuje.
reklama