reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil Neural Compute Stick 2 s VPU pro umělou inteligenci

14.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel odhalil Neural Compute Stick 2 s VPU pro umělou inteligenci
Intel si připravil Neural Compute Stick 2, čili obdobu svých nejmenších počítačů v podobě trošku přerostlého USB flash disku. Nejde však o obyčejné minipočítače, ale o speciální zařízení pro umělou inteligenci. 
Intel Neural Compute Stick 2 je tak evidentně už druhý v pořadí a představen byl na vývojářské AI konferenci v Pekingu. Ta probíhá právě dnes a zítra a Intel ji svým ohlášením odstartoval. Prozradil nám, že zařízení je založeno na VPU (Vision Processing Unit) Movidius Myriad X, které si vyrábí sám. Respektive jde o produkt firmy Movidius, ale tu už Intel vlastní. 
 
 
Intel NCS 2 tak poslouží k testování hlubokých neuronových sítí, k jejich ladění i k tvorbě prototypů výsledných zařízení. Jak ukazuje následující snímek, mohou to být třeba létající drony, kde bude NCS 2 zpracovávat obraz jejich kamer, rozpoznávat v něm objekty a ve výsledku zajistí autonomní navigaci stroje. 
 
 
Intel si také pochvaluje, že první generace Neural Compute Stick oslovila díky svému formátu a příznivé ceně celou komunitu AI vývojářů, kteří začali pracovat na nových zařízeních. Nyní tak navazuje s využitím nového, ještě výkonnějšího minipočítače, jehož VPU dokáže poskytnout 1 miliardu operací v neuronové síti za sekundu. Intel tím spojuje umělou inteligencí zpracovávané strojové vidění s Internetem věcí. Výsledkem mohou být vedle inteligentních dronů také prosté chytré kamery, průmysloví roboti nebo všemožná nová chytrá zařízení pro domácnost. Konkrétnější být nemůžeme, protože dané produkty teprve musí být s pomocí NCS 2 vyvinuty. 
 
Intel NCS 2 se připojuje na standardní USB 3.0 a nepotřebuje žádný jiný hardware. Navazuje na první verzi z června předchozího roku, která je k sehnání za cca 2300 Kč a Intel doufá, že se díky němu bude komunita desítek tisíc vývojářů dále rozrůstat. 
 


reklama