reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane DC: 512GB modul za 7817 dolarů

8.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane DC: 512GB modul za 7817 dolarů
Pokud někdo bude chtít ve svých serverech paměti Optane DC v podobě modulů DRAM, musí se připravit na to, že ceny budou mírně řečeno vysoké a nebudou se pohybovat nikde poblíž cen moderních SSD. 
Intel Optane DC byly vypuštěny na trh společně se serverovými procesory Cascade Lake, a to na Data-Centric Innovation Day v kalifornské Santa Claře. Máme tu více než 50 nových procesorů Xeon a k tomu i možnost si jejich systémy vybavit mnohem větším objemem operační paměti, než kdy bylo možné. 
 
 
To právě díky pamětem Intel Optane DC, které poslouží jako další vrstva mezi DRAM a samotnými SSD Optane (nebo NAND SSD). V buňkách Optane DC se tak mají míchat horká a teplá data, což znamená ta, která mají být k dispozici v operační paměti DRAM s daty, která by už mohla být na SSD, ale zase ne na pomalejších úložištích. 
 
Efektivně se tím prostě rozšíří kapacita RAM, ovšem na obrázku je oblast Optane DC jasně odělena od DRAM, což znamená, že z hlediska výkonu nepůjde o rovnocenná úložiště. Z toho vyplývá, že Optane DC by z hlediska ceny za kapacitu měly být rozhodně levnější než DRAM. Při kalkulování s cenou je ale třeba počítat také s tím, co Optane DC přinesou za celkové výhody. Ty jednoznačně vyplývají z obrovské kapacity spojené se stálostí, čili s pamatováním dat i bez napájení, takže není možné jednoznačně říci, že nějaká cena už je příliš. To si musí vyřešit zákazníci. 
 
 
Ti se nyní mohou podívat na ceny ze dvou zdrojů. Ukazuje se, že cena za gigabajt začíná na 6,57 USD a s vyšší kapacitou modulu se prudce zvyšuje. Nemáme tu sice cenu 512GB, ale o tom se dozvídáme z jiného zdroje, že přijde na 7817 dolarů, takže v tomto případě už to máme 15,3 dolaru za gigabajt. 
 
Je třeba říci, že v případě 128GB modulu bychom sice už mohli najít alternativu v podobě RDIMM a LRDIMM s paměťmi DRAM, ale ta přijde na několik tisíc dolarů, ne na necelý jeden. Z tohoto hlediska tak náš předpoklad funguje, takže Optane DC budou vzhledem k DIMM s DRAM levnější. 
 
Pak bychom ale opravdu potřebovali alespoň tušit, jaký výkon nám Optane DC nabídnou, ale to se zatím nikde nedozvíme. Pokud to neprozradí Intel, dozvíme se to pravděpodobně až v červnu, kdy tyto produkty přijdou na trh. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama