reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane DC Persistent Memory: přichází 3D XPoint na modulech DIMM

3.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane DC Persistent Memory: přichází 3D XPoint na modulech DIMM
Intel uvedl na trh své procesory Cascade Lake, ke kterým jednoznačně patří také nové Optane DC Persistent Memory. Jde o další stupeň nasazení pamětí 3D XPoint, které zde neslouží jako SSD, ale jako součást operační paměti. 
Intel v rámci 2. generace Intel Xeon Scalable představil přes 50 nových serverových procesorů a my se nyní podíváme na Optane DC Persistent Memory. Znamená to, že v tomto případě najdeme paměti 3D XPoint vyvinuté Intelem a Micronem na klasických modulech DIMM. Právě na nich by měly nejlépe předvést svůj vysoký výkon a výdrž, jak Intel sliboval už před několika roky. 
 
 
Jenomže my se bohužel zatím nedozvíme, jaký výkon lze od takového řešení očekávat, ale k výkonným DDR4 DRAM se jen těžko přiblíží. Ve skutečnosti tak půjde o další úroveň v paměťové hierarchii, která se bude nacházet právě mezi klasickými DRAM a SSD. Vedle podstatně zvýšené kapacity tu je také ta výhoda, že procesor bude mít k Optane DC přímý přístup pomocí svých paměťových kontrolerů. 
 
 
Optane DC se tak zařadí mezi DRAM a celkově může systémová paměť díky tomu narůst až na 36 TB, což se týká osmipaticových systémů. Díky tomu mohou data, která by se jinak musela odložit na SSD či dokonce pevné disky, zůstat v systémové paměti, kde se pak budou přesouvat mezi DRAM a 3D XPoint. A že mluvíme o Persistent Memory, znamená to, že data v Optane DC zůstanou uložena i bez napájení. 
 
 
O výkonu se tak dozvíme někdy později a mezitím se můžeme podívat také na nové modely Optane DC SSD D4800X pro rozhraní PCIe/NVMe a na "pravítko" SSD D5-P4326 tvořené již paměťmi QLC 3D NAND. Jeho výhoda bude tkvět především v kapacitě a pro 1U rackové servery to má znamenat až 1 petabajt úložného prostoru. 
 
Když se však zvyšuje kapacita, měla by se zvyšovat i datová propustnost, což zase zajistí kontrolery série Intel Ethernet 800. Ty nabídnou až 100 Gb/s a nastoupí na trh od 3. kvartálu. Stejně tak tu máme také nové karty Intel Wi-Fi 6 AX200 se standardem 802/11ax Wi-Fi M/2, dříve známé jako Cyclone Peak. Nabídnou 802.11ax na 2x2 MU-MIMO s propustností až 2,4 Gb/s plus Bluetooth 5.0. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama