reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel po roce ukončuje výrobu Blockscale, ASICů na těžbu Bitcoinu

20.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel po roce ukončuje výrobu Blockscale, ASICů na těžbu Bitcoinu
Intel v loňském dubnu představil své ASICy pro těžbu Bitcoinu. Řada byla nazvána Blockscale a přišla v době počínajícího pádu hodnoty této kryptoměny. Nyní, když se zase zvedá, naopak ohlašuje ukončení výroby.
Společnost Intel se loni stala výrobcem ASICů pro těžbu kryptoměny Bitcoin. Stalo se tak v dubnu po dvou velkých vzestupech hodnoty Bitcoinu i po dvou velkých pádech. V dubnu to právě mohlo vypadat, že půjde nahoru potřetí, ale po mírném oživení právě v době představení těchto ASICů, které Intel nazval Blockscale (známé také pod kódovým označením Bonanza Mine), začal dlouhodobější pád z tehdejších cca 40 tisíc USD až na nedávných zhruba 16 tisíc. Nyní sice dochází k oživení a Bitcoin se už občas pohybuje i nad 30 tisíci USD, nicméně Intel u toho už moc dlouho nebude. Oznámil totiž, že ASICy Blockscale 1000 stahuje z výroby. Mělo jít o přístroje, které měly těžit Bitcoiny energeticky efektivním způsobem.
 
Intel Blockscale
 
Kdo si chce ještě tyto modely objednat (Blockscale 1120, 1140 nebo 1160), musí svou objednávku podat nejpozději do 20. října 2023. Intel pak dodá poslední kusy 20. dubna 2024, tedy přesně za rok. Zákazníci pak budou moci nadále využívat podporu ze strany Intelu. Intel se hodlá nyní soustředit na svou strategii IDM 2.0, která znamená, že chce na jednu stranu nabízet své výrobní kapacity i jiným firmám, na druhou stranu nechce zatěžovat vlastní kapacity výrobou čipů (zejména CPU), které by si mohl vyrobit snáze u jiných firem (síťové prvky, GPU, chipsety).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama