reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel si chystá Blockscale, nové ASIC pro těžbu s 580 GH/s

5.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel si chystá Blockscale, nové ASIC pro těžbu s 580 GH/s
Intel letos skočil do světa těžby kryptoměn, když vypustil své první ASIC pro SHA-256 a ostatně i jeho grafické karty Alchemist budou moci těžit. Nyní nám jde ale o další ohlášené ASIC, a to Blockscale. 
Intel Blockscale si už zamluvila společnost GRIID, která využívá také ASIC BMZ2, čili v jejím případě jde o rozšíření spolupráce s Intelem. A přidávají se také další firmy jako Argo Blockchain, Block Inc. a Hive Blockchain Technologies, které mají zájem o chystaná ASIC Blockscale, která Intel vypustí na trh už v příštím čtvrtletí. 
 
 
Intel dle svých slov vyvíjel Blockscale několik let, což zahrnuje i jeho výzkum v oblastech kryptografie, hashovacích technik a obvodů s ultranízkou spotřebou, jak prozradil Balaji Kanigicherla, VP a GM v Custom Compute in the Accelerated Computing Systems and Graphics Group.
 
Blockscale je určena pro SHA-256, čili tu jde o těžbu Bitcoinu a cílem je právě vytvořit výkonný a co možná nejefektivnější ASIC. Jeden Blockscale přitom nabídne výkon až 580 GH/s při efektivitě 26 W/TH (či J/TH), což můžeme srovnat právě s BMZ2 a jejich 137 GH/s a 18,2 W/TH. Dle dostupných informací to tak vypadá, že BMZ2 jsou sice mnohem pomalejší, ale výrazně efektivnější. Dostupné specifikace dále hovoří o čipech v pouzdrech Flip-chip LGA s rozměry 7,5 x 7 mm, které mají cílovou pracovní teplotu 50 až 85 °C a pracují se spotřebou 4,8 až 22,7 W. 
 
Blockscale dále budou mít v čipech integrované senzory snímající teploty a sledující napětí či spotřebu a dále se dozvídáme, že jeden "chain" bude moci obsahovat až 256 integrovaných obvodů, což nebylo dále upřesněno. Intel také poskytne referenční hardwarový design a potřebný software k tomu, aby zákazníci mohli snadněji a rychleji přijít s vlastními systémy. 
 
Během třetího kvartálu tak budou splněny první dodávky pro Argo Blockchain, Block Inc., Hive Blockchain Technologies i GRIID Infrastructure, které si právě na Blockscale založí vlastní produkty. Jaké je ale pro Blockscale místo vedle Bonanzy (BMZ2) a proč po ní přicházejí čipy s evidentně horší efektivitou. Klíčová zde může být použitá výrobní technologie a s ní spojené náklady a výsledná cena, ale o tom se zatím nic nedozvíme. Anebo snad jde (rovněž) o akceptovatelnou daň za to, že Blockscale nabídnou oproti Bonanze mnohem vyšší výkon na jeden ASIC, a tím snad i vyšší "hustotu výkonu" na těžební zařízení? 


reklama