reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel poprvé komentoval záměr Applu opustit platformu x86

24.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel poprvé komentoval záměr Applu opustit platformu x86
Společnost Apple už oficiálně ohlásila, že éra procesorů x86 v jejím případě v dohledné době skončí a za ně nastoupí její vlastní procesory založené na těch, které si už vyvíjí pro mobilní zařízení. Co na to Intel?
Intel tím především ztratí velkého zákazníka, který využíval především dražší procesory, i když na druhou stranu se zase nedá mluvit o katastrofě. Dle MarketWatch totiž zakázky firmy Apple činily maximálně 4 procenta z tržeb Intelu za prodej procesorů, takže ten, ač z toho jistě nebude nadšen, se dokáže přizpůsobit. Apple tak nyní pracuje na desktopových či lépe řečeno obecně výkonnějších verzích svých SoC vycházejících z mobilní série A, jak bylo nedávno ohlášeno a připravuje i příslušný nový MacOS "Big Sur". 
 
 
Server techPowerUp požádal o komentář samotný Intel, který odpověděl ústy svého mluvčího. A jak se dalo očekávat, odpověď je to diplomatická, čili málo sdílná. Dozvídáme se, že Apple představuje pro Intel zákazníka, který se dotýká několika oblastí jeho byznysu a jako takový bude dále získávat příslušnou podporu. Samotný Intel se pak zaměří na vývoj příštích PC technologií a věří, že chystané počítače s jeho procesory, jako právě ty s přicházejícími Tiger Lake, nabídnou zákazníkům ty nejlepší vlastnosti v těch nejdůležitějších oblastech a také tu nejotevřenější platformu pro vývojáře. 
 
Samotný Intel se v předchozích letech potýkal s nedostatečnými kapacitami, na čemž se podepsalo jednak výrazné zpoždění nástupu 10nm procesu a také paradoxně i epidemie bezpečnostních chyb v jeho procesorech, jejichž záplaty způsobily snížení výkonu, jejž zákazníci museli nahrazovat nakupováním nového hardwaru.
 
Nicméně odchod Applu už asi Intel zrovna vítat nebude, protože problémy s výrobou by už měly být postupně vyřešeny a jak už bylo řečeno, Apple není zákazník, který by odebíral především levnější procesory, právě naopak. 
 
Zklamání ale může pociťovat také firma AMD, která také dodává hardware pro počítače Mac a MacBook, nejnověji pak Navi 12 a ta mohla dříve cítit šanci na vyšoupnutí Intelu z počítačů Apple i v případě procesorů, což už evidentně nenastane. Ostatně firma Apple se dle Bloombergu rozhodla opustit Intel právě i kvůli tomu, že ten na její vkus v poslední době moc zaostal ve vývoji, ale byly tu jistě i jiné důvody, jako třeba lákavé architektonické sjednocení platforem a nezávislost na jejich vývoji.
 
Pokud ale má někdo z dvojice AMD a Intel šanci dále zásobit Apple hardwarem, pak je to spíše AMD, jehož výkonné Radeony žádné SoC ARM v dohledné době nenahradí. Intel by ale mohl přesvědčit svými novými Xe, ale ty se teprve musí ukázat. 


reklama