reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje, procesory Ice Lake budou vyráběny procesem 10nm+

15.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje, procesory Ice Lake budou vyráběny procesem 10nm+
Procesory Intel postavené na 10nm výrobním procesu tu už dávno měly dle strategie Tick-Tock být, ovšem ta už neplatí, a tak se na trh chystá už čtvrtá 14nm generace. Za ní už ale mají konečně následovat 10nm procesory Ice Lake.
Samotný Intel nyní označil Ice Lake za nástupce osmé generace procesorů Core, což jsou už brzy očekávané Coffee Lake, jež do světa běžných desktopů Intelu (či snad i notebooků) zavedou šestijádrové procesory. Jde o další 14nm procesory, jimž předcházely generace Kaby Lake, Skylake a Broadwell. 
 
 
Procesory Ice Lake tak budou představovat 9. generaci Core a jak Intel uvádí, využití 10nm+ technologii, což by mohlo znamenat, že se v jejich případě uplatní třeba i dlouho očekávaná EUV - extrémní ultrafialová litografie
 
Intel již ohlásil, že generace Coffee Lake bude oficiálně představena (ale nikoli uvedena na trh) už příští pondělí, čili 21. srpna. Dozvíme se tak, jak to opravdu bude s novými procesory Core i3, což už mají být opravdová čtyřjádra, zatímco Core i5 se dle dostupných informací posunou mezi šestijádra a Core i7 k tomu přihodí Hyperthreading. To by mělo také podstatně zamíchat s cenami stále ještě aktuálních Kaby Lake, však Intel snad nepočítá s tím, že by se ceny řadových Core série S posunuly do oblasti HEDT procesorů. 
 
Vedle toho Intel slibuje, že mobilní Coffee Lake nabídnou při stejném TDP mnohem vyšší výkon a konkrétně to má být o 30 procent navíc u 15W procesorů. Vypadá to však, že pro desktopové počítače budeme potřebovat zbrusu nové desky s čipsety 300 Series, ačkoliv Coffee Lake budou určeny pro stejnou patici LGA 1151, jakou využívají i dvě generace nazpět. 
 
Pak už se budeme moci těšit na Ice Lake a je otázka, co se vůbec stalo s dříve tak často zmiňovanou generací Cannonlake, neboť právě ta měla jako první využít 10nm proces. Možné vysvětlení je, že ji prostě nahradí 14nm Coffee Lake, neboť my víme, že Ice Lake je od začátku plánovaná jako druhá 10nm generace. Pokud ale má obsahovat nástupce 8. generace Core, logické vysvětlení by bylo, že Cannonlake prostě nebudou. 
 
Z vyjádření Intelu ale vyplývá ještě něco. Mluví se o "a successor", ne "the successor", takže Ice Lake nemusí být přímý nástupce 8. generace, ale jen jeden z nich. Možná že už to rozebírám až příliš, ale v prospěch toho vypovídá i označení procesu 10nm+. Z ne tak dávno zveřejněných informací o plánovaných výrobních procesech totiž vyplývá, že Intel si nejdříve přichystá první 10nm proces a až po něm nastoupí 10nm+ a případně 10nm++. Takže Cannonlake ještě rozhodně nebudeme pohřbívat. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama