reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil 28jádrový HEDT procesor a výroční Core

5.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel představil 28jádrový HEDT procesor a výroční Core
Intel rázně ukončuje souboj s AMD o nejvýkonnější HEDT procesor. Vzal si na pomoc své Xeony, aby si bez debat přisvojil výkonnostní prvenství v disciplíně desktopových stanic. Vedle toho také představil výroční 6jádrový procesor.
Výroční procesor Core i7-8086K přichází jako oslava 40 let prodeje procesorů architektury x86, což je éra odstartovaná procesorem Intel 8086. O tomto procesoru jsme dobře věděli už před řadou dní, takže nepřichází neočekáván, ovšem nevědělo se, že půjde o omezenou edici. Zájemci by tak neměli otálet, tedy pouze v případě, že stojí o tuto raritu. Kdo chce především výkonný procesor, může se klidně spokojit s Core i7-8700K, který s největší pravděpodobností půjde přetaktovat na úroveň modelu 8086k také. 
 
 
Core i7-8086K je prostě obdoba základního Core i7-8700K s vyššími takty, přičemž Intel si pro něj patrně vybral zvlášť povedená jádra. Stále tak jde o 14nm procesor Coffee Lake pro patici LGA1151 a oproti starším informacím přeci jen nenabídne takt přes 5 GHz, ale právě maximálně oněch 5 GHz. Základní takt činí 4 GHz, přičemž "all core boost", čili frekvence při zatížení všech jader by měla být o pár set MHz vyšší. 
 
 
Tato novinka přijde na trh už 8. června, čili tento pátek a zbývá odhalit její cenu. Mluví se o tom, že Intel stanoví částku 486 USD ve zřejmém odkazu na jeden ze svých starších procesorů. 
 
 
V minulém roce vtrhly do světa HEDT (High-End DeskTop) procesorů Ryzen Threadripper a udělaly tam pořádný vítr, na nějž Intel se zpožděním reagoval představením až 18jádrových Core i9. Jejich 16jádroví soupeři od AMD tak svým celkovým výkonem nestačili, ovšem něco zcela jiného předvedli při srovnání poměrů výkonu a ceny. Zde je 16jádrový Threadripper o polovinu levnější než 18jádrové Core. 
 
Intel se nyní rozhodl, že firmě AMD ukáže, kdo je šéf. Připravil 28jádrový HEDT procesor, na nějž zelený tým zatím nemá odpověď, i když by teoreticky mohl. Jeho Threadrippery totiž vychází ze serverových procesorů EPYC, a tak by stačilo, kdyby AMD namísto dvou atrap použilo opravdová jádra, připravilo se svými partnery nové desky, a na svět by se mohl dostat až 32jádrový Threadripper. Kdo ví, možná to tak dopadne, když se nyní na trh má dostat Skylake XCC (eXtreme Core Count).
 
 
Skylake XCC budou procesory s jádry o ploše přibližně 700 mm2 a pochopitelně půjde o monolity. Intel zatím nepředstavil konkrétní modely, ale zdůraznil, že ty nabídnou konfiguraci až 28 fyzických a 56 logických jader. S největší pravděpodobností nepůjde o procesory pro patici LGA2066 z toho prostého důvodu, že nové procesory budou mít 6kanálové rozhraní pro paměti. Očekávat můžeme základní takty 2,7 GHz, přičemž maximální turbo zveřejněno nebylo. Intel však uvedl, že se mu povedlo Skylake XCC přetaktovat na 5 GHz, díky čemuž dosáhl v Cinebench 15 skóre 7334 bodů. Pro srovnání, Core i7 8700K dosáhne jen mrzkých 1230 bodů. 
 
Na trh se tyto novinky dostanou v posledním letošním kvartálu. 
 


reklama