reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přesune část 14nm výroby do TSMC

10.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel přesune část 14nm výroby do TSMC
DigiTimes přináší zprávu, dle níž Intel kvůli neplánovaně vysokým nárokům na 14nm linky musí přenést část své výroby jinam, a to konkrétně do továren TSMC. Čeho se to bude týkat a v jakém rozsahu? 
Je dobře známo, že Intel má problémy s výrobou čipů, které vznikly tak, že jeho 10nm proces je opožděný a procesory či jiné produkty se stále musí vyrábět 14nm procesem, s čímž se nepočítalo. Příslušné 14nm linky jsou tak přetížené a to se už projevuje na cenách procesorů Coffee Lake. Sám Intel přitom přiznal, že vyřešit tento problém představuje největší výzvu pro toto pololetí. 
 
 
Nyní nám DigiTimes sděluje, že to Intel sám nevyřeší, respektive už nechce řešit a raději využije služeb tchaj-wanského TSMC. Jde totiž o to, že Intel by mohl sám rozšířit 14nm výrobu, ale to by se mu nevyplatilo. Potřeboval by další stroje pro nové linky, ovšem to by vzhledem k brzkému přechodu na 10 nm už nemělo cenu. 
 
Tchaj-wanské zdroje informují, že v některých případech dokázal Intel uspokojovat poptávku po 14nm čipech jen z poloviny, a to třeba v případě čipsetu H310, který se dříve vyráběl 22nm procesem, ale poté začal být produkován právě na 14nm linkách. 
 
 
Čeho by se ale takový výrobní outsourcing měl týkat? Logicky to budou spíše méně náročné čipy, a to s ohledem na náklady pro rozjetí výroby. A ostatně, přece Intel nesvěří TSMC výrobu svých klíčových produktů. To už pro Intel některé čipy vyrábí, a sice SoC SoFIA nebo některá FPGA, takže skutečně nejde o to, že by Intel s TSMC navázal premiérovou spolupráci. 
 
Nicméně je pochopitelné, že toto rozhodnutí nepřinese zlepšení situace s dodávkami přes noc. Očekávat můžeme spíše to, že problémy s nedostatečnou výrobou 14nm produktů budou postupně odstraněny do konce tohoto roku. Rozšířená spolupráce s TSMC by pak logicky měla pokračovat po větší část příštího roku, protože až v posledním kvartálu 2019 (snad) započne produkce 10nm čipů ve velkém. 
 
Intel samotný odmítl tento krok komentovat, a tak se od něj ani nedozvíme, čeho se to bude týkat. Jak ale bylo řečeno, dalo by se uvažovat o čipsetech nebo o low-endových procesorech.
 
Zdroj: Digitimes 


reklama