reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přeznačí Pentia z generace Kaby Lake na Pentium Gold

4.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel přeznačí Pentia z generace Kaby Lake na Pentium Gold
Intel se už dříve rozhodl, že začne využívat označení Bronze, Silver, Gold i Platinum pro své procesory, ale zatím to postihlo jen serverové procesory Xeon. Nyní se však chystá nové přeznačování, a to už se bude týkat desktopových Pentií. 
Procesory Intel Xeon Scalable jsou tak k dispozici v různých skupinách s označením Bronze, Silver, Gold a Platinum, čemuž rámcově odpovídá jejich výkon. Nyní však narazíme na titulky říkající, že procesory Pentium z generace Kaby Lake se přejmenují na Pentium Gold, což nám nic moc neřekne. Budou tu i Silver a ostatní, nebo proč byly vůbec zařazeny pod označení Gold? 
 
 
Pentium Gold navíc nahradí i letité označení Pentium inside (nebo cokoliv jiného od Intelu). To se bude týkat procesorů Pentium G4560, G4620 a G4600, což jsou v podstatě všechny modely v generaci Kaby Lake kromě nízkospotřebových verzí s označením T. 
 
Záměrem Intelu má být to, aby zákazníci mohli rozlišit tyto desktopové procesory od tzv. ULP (Ultra-Low Power) procesorů, což je třeba Pentium J4205 "Apollo Lake" s TDP 10 W. Informovanému uživateli tak toto označení nebude k ničemu, neboť ten ví, že Apollo Lake se plnohodnotným Kaby Lake-S nemůže rovnat, ale nezkušeným zákazníkům to pomoci může, neboť ti nemusí vědět, že mezi Pentii existují tak velké rozdíly. Podobné je to ale i v případě Celeronů. 
 
Tato změna nastane 2. listopadu tohoto roku, odkdy budou také slabší Pentia jako Apollo Lake či Gemini Lake označována jako Pentium Silver. Jde pouze o změnu v označení, ne v nabídce samotných procesorů a lze očekávat, že Intel bude ve změnách označení pokračovat. Například Pentium G4560 se bude prostě jmenovat Pentium Gold G4560 a příslušně bude upraveno i jejich balení. 
 
reklama