reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý chystá 5GHz Core i9-9990XE, v prodeji jen přes aukce

16.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Intel prý chystá 5GHz Core i9-9990XE, v prodeji jen přes aukce
Internetem kolují zajímavé informace o tom, že Intel má chystat nový high-endový procesor Intel Core i9-9990XE. Velkou zvláštností ale bude to, že nemá mít pevně stanovenou cenu, ale bude se prodávat ve dražbách.
Neoficiální informace, které se dostaly na Internet, hovoří o tom, že Intel plánuje vypuštění nového procesoru Intel Core i9-9990XE. Ten ale bude docela speciálním procesorem hned z několika důvodů. Předně to bude jeho vysoká frekvence, která má v Turbo režimu dosahovat 5,0 GHz (což neumí jen tak nějaký procesor, dosud např. i Core i7-8086K). Nepůjde sice o čip s nejvyšším počtem jader, nicméně i tak jde o monstrózní 14jádrový procesor s podporou Hyper-Threadingu (tedy 28 vláken), jehož základní takt činí 4,0 GHz a Turbo frekvence je pak již zmíněných 5,0 GHz. Jen připomeňme, že výše zmíněná i7 je při stejných taktech "pouze" 6jádro s 95W TDP.
 
Procesor Intel Core i9
 
To Core i9-9990XE má "žrát" podstatně více, hovoří se totiž o TDP s hodnotou 255 W. Další technické údaje neznáme, takže se jen předpokládá podpora pamětí DDR4-2666 a 44 PCIe linek. Jak velká bude L3 cache paměť, není vůbec jasné, ale pokud by šlo jen o vysoce přetaktovaný model i9-9940X (který je 14jádrovým procesorem), mohl by mít 19,25 MB.
 
Zajímavý bude i způsob prodeje. V obchodě si jej totiž samostatně nekoupíte. Měl by totiž být k mání jen pro OEM trh, tedy firmy, které se zabývají stavbou počítačů. Ty jej ale nebudou nakupovat za pevně stanovenou částku, protože procesory půjdou do dražby. Taková dražba procesorů by měla probíhat jednou za 3 měsíce a procesory získá pochopitelně ten výrobce, kterých bude ochoten nabídnout za procesory nejvíce. První aukce by se měla konat už v tomto týdnu a mají se jí zúčastnit pouze 3 společnosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama