reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý sníží ceny až o 15 %, chystá se na nový Ryzen

23.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Intel prý sníží ceny až o 15 %, chystá se na nový Ryzen
Nové procesory AMD Ryzen 3000 dělají podle všeho Intelu poněkud starosti. Objevují se totiž informace, že v reakci na jejich uvedení se chystá snížení cen procesorů Intel, a to v některých případech až o 15 %.
Během dvou týdnů (konkrétně 7. července) by měly jít do prodeje nové procesory AMD Ryzen 3000, které zatím vypadají dost povedeně a AMD tradičně nasadilo docela agresivní cenu. Výrobci základních desek se nicméně nechali slyšet, že Intel chystá brzké snížení cen procesorů 8. a 9. generace okolo 10 až 15 %. To se může projevit ve slevách někde v rozmezí 500 až 2000 Kč.
 
Intel logo
 
Otázkou pochopitelně je, zda jsou tyto úniky informací pravdivé, a pokud ano, jak výrazně se projeví v reálných cenách v obchodech. AMD nyní se svými novými 7nm procesory, které slibují opět vyšší výkon při nižší spotřebě a mnohdy i více jader, vypadá lákavěji, a tak není divu, že nutí Intel reagovat. Ten je navíc stále zaseknutý na 14nm technologii a počet procesorů vyráběných 10nm procesem se zvyšuje jen pomalu. Zatím se to týká např. mobilních procesorů (viz nedávný únik benchmarku mobilního Ice Lake) a desktopové se patrně objeví až v roce 2022. AMD má u některých procesorů navíc výhodu i ve vyšším počtu jader, její Ryzen 9 3900X přináší 12 jader, zatímco Intel u svého Core i9-9900K jich nabídne jen 8.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama