Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel reaguje na zfušované testy procesoru Core i9-9900K

10.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel reaguje na zfušované testy procesoru Core i9-9900K
Testy nových procesorů, které si Intel nechal provést společností Principled Technologies, jsou zfušované a osobně bych se ani nebál použít výraz lživé. Intel tak už byl přirozeně osloven, aby se k nim vyjádřil. Co odpověděl?
Abychom si nejdříve zrekapitulovali to, jakou práci pro Intel odvedla společnost Principled Technologies, která má pod svým logem claim Facts Matter: jde především o dvě věci. Jednak to bylo využití nevhodného nastavení pamětí, které měly v případě platformy Ryzen příliš volné časování, ačkoliv se obecně velice dobře ví, že nové procesory AMD potřebují mít pro optimální výkon paměti vyladěny. A nejde zrovna o raketovou vědu, ale pouze o vyslyšení doporučení firmy AMD. 
 
 
Druhá věc je ještě horší a my ji už můžeme přímo považovat za vědomé poškození konkurence. Před testy byl nainstalován Ryzen Master, aby byla provedena jediná úprava nastavení, a sice zapnutí Game Mode. Jak AMD ve své dokumentaci uvádí a zdůrazňuje, tento režim má sloužit pouze procesorům Threadripper, aby byl zajištěn optimální přístup do paměti za cenu snížení počtu jader na polovinu, což v případě takového procesoru v dnešních hrách ani nevadí. Ovšem pokud se toto nastavení použije na procesoru Ryzen 7, rázem máme z osmijádra jen čtyřjádro s poloviční kapacitou L3 cache, takže se v podstatě netestuje Ryzen 7, ale low-end Ryzen 3, a to už vadí a velmi.
 
 
dokumentace testů od Principled Technologies mluví jasně
 
V Principled Technologies by se sice mohli vymlouvat na to, že přeci jen zapnuli herní režim pro testování her. V Ryzen Master je ale na první pohled vidět, co ten udělá, zkušený tester (a kdo jiný by takovou práci měl dělat) by to předem jistě věděl, anebo by alespoň dokázal poznat, že s výsledky není něco v pořádku. A pokud byl Ryzen Master nainstalován pouze za účelem zapnutí tohoto nastavení, nemohu si pomoci, abych za tím neviděl jasný účel, a tedy lež vypuštěnou téměř dva týdny před koncem NDA a možností zveřejnit nezávislé testy. 
 
Forbes se tak už zeptal Intelu, co na tyto testy říká a jeho odpověď nepřekvapila. Intel sdělil, že hluboce oceňuje práci komunity recenzentů a předpokládá, že v budoucích týdnech další testy potvrdí, že Intel Core i9-9900K je světově nejlepší herní procesor. Společnost Principled Technologies dle Intelu odvedla práci s nastavením "dle specifikací", jejíž výsledky jsou konzistentní s tím, co Intel naměřil ve vlastních laboratořích a ten se nyní těší na nezávislé testy. 
 
Čili ne, Intel se opravdu nechytl za nos. Intel si jede svou a zcela zřejmě nemá problém s tím, že staví svůj desktopový hi-end proti konkurenci v testech, kde musela být uměle umravněna deaktivací poloviny jader. Je Intel opravdu tak zoufalý?
 
Zdroj: Forbes