reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lidé poukazují na schválně zavádějící oficiální benchmarky nových Intel Core

9.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Lidé poukazují na schválně zavádějící oficiální benchmarky nových Intel Core
Intel se nás při své prezentaci nových procesorů Core i9 snažil přesvědčit o tom, že ty jsou ve hrách až o polovinu rychlejší než procesory Ryzen generace Pinnacle Ridge. Vzhledem k takovému tvrzení není divu, že se testy dostaly pod drobnohled.
Výrobci se ve svých firemních benchmarcích samozřejmě snaží, aby jejich hardware měl ideální podmínky, ovšem z nastavení testů prezentovaných Intelem to vypadá, že se testující snažili také o to, aby naopak konkurenční hardware ideální nastavení neměl. Testy si Intel nechal dělat firmou Principled Technologies, které ale oproti svému názvu zrovna svědomitou práci neodvedly, alespoň ne vzhledem k široké veřejnosti. 
 
výsledky nezávislých testů
 
Testovány byly počítače založené na procesorech Core i9-9900K a Ryzen 7 2700X v řadě herních benchmarků a ukázalo se, že AMD má nějak podezřele nízké hodnoty, a tak mohl Intel hlásat, že jeho nové procesory jsou "až o 50 procent rychlejší ve hrách než Ryzen". 
 

Jak je vidět v testech na první pohled, problém byl v pamětech. Firma Principled Technologies použila optimální nastavení pamětí pro Core, ovšem Ryzen byl notně krocen. Právě na desce s procesory AMD byly použity dual-rank paměti ve všech čtyřech slotech a v takovém případě deska automaticky nastaví výrazně méně agresivní časování pro zajištění stability. Paměťová sada Corsair Vengeance RGB DDR4-3000 byla pak nastavena na 2933 MHz bez jakéhokoliv ladění. A co Intel?
 
S tím si testeři dle techPowerUp pohráli a nastavili agresivní časování, takže procesor Intelu měl v tomto podstatnou výhodu, protože jak dobře víme, CPU Ryzen dokáží rychlejší paměti velice dobře zužitkovat. 
 
 
To ale není vše, je to ještě daleko horší. Ryzen 7 2700X měl v testech dokonce i horší výsledky než níže taktované Threadrippery a to bylo velice podezřelé. Dle dalších testů od Hardware Unboxed zveřejněných na serveru Patreon.com, což oficiální materiály Principled Technologies potvrzují, byl Ryzen testován v "herním režimu", který se používá pro Threadrippery, aby dosahovaly ve hrách lepšího výkonu deaktivací poloviny jader (jde o NUMA a přístup do paměti). V případě Ryzenu 7 to tudíž znamenalo, že byl deaktivován celý jeden CCX, takže v Principled Technologies z Ryzenu udělali čtyřjádro s polovičním objemem L3 cache. To už není jen nekompetence, za kterou bychom mohli s přivřením obou očí ukrýt nastavení pamětí, to vypadá spíše na naprosto diletantský pokus poškodit v testech konkurenci. Ostatně v grafech můžete vidět reprodukované testy právě s Ryzenem 7 2700X v herním režimu, jejichž výsledky odpovídají tomu, co ukazují oficiální testy Intelu. 
 
Intel přitom ještě dalších 11 dní neumožní nezávislým hardwarovým magazínům zveřejnit výsledky testů nových procesorů, ale jejich předprodej samozřejmě již spustil. HardwareUnboxed tak využili Core i7-8700K s podobným nastavením, ale především byl řádně otestován Ryzen 7 2700X, o jehož výsledky jde především. 
 

Můžeme se dohadovat o tom, nakolik je možné pomocí Core i7-8700K reprodukovat výsledky Core i9-9900K, ale co se týče procesoru Ryzen 7 2700X, který je široce k dispozici, je to celkem jasné. Intelovský procesor měl prostě neférovou výhodu a výkon procesoru AMD byl řádně okleštěn, však v grafech ukázané rozdíly mezi oranžovými a modrými sloupci hovoří za vše. 
 
 
Intel si tak zveřejnil testy provedené na objednávku téměř dva týdny před tím, než vyprší NDA, a tedy bude možné přijít s nezávislými. Současně spustil předprodej procesoru Core i9-9900K, který si také v našich obchodech můžeme objednat za 16 tisíc korun, čili za dvojnásobek procesoru Ryzen 7 2700X. Dvojnásobný výkon nám ale nenabídne a o 50 % navíc se mu bude také moci leda zdát. 

Zdroj: Hardware Unboxed (via YouTube)


reklama