reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se vrací do zisku, rostou příjmy z výroby čipů, ta je stále ztrátová

3.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel se vrací do zisku, rostou příjmy z výroby čipů, ta je stále ztrátová
Intel měl poslední dobou několik hodně špatných čtvrtletí. Nyní se ale situace začíná trochu obracet. Příjmy firmy sice stále dost padají, ještě více ale klesají náklady, a tak se Intel dostává do zisku. Zajímavým obratem prochází divize výroby čipů IFS.
Po mnoha negativních čtvrtletích se Intelu opět začíná trochu více dařit. Firma se totiž dostává opět trochu do zisku a my se dnes podíváme, co se děje v jednotlivých divizích a jak se jim daří. Celkově Intel vykázal příjmy ve výši 12,9 mld. USD, což je meziročně 15% pokles. To sice nezní příliš pozitivně, ale v jarním čtvrtletí byl pokles 36% a příjmy byly ještě nižší, takže jde částečně i o obrat k lepšímu. Výsledek hospodaření je ale pozitivní a z loňské ztráty 0,5 mld. USD se firma dostala do zisku 1,5 mld. USD, což také znamená 11,6% čistou marži. A to není špatné na firmu, která měla před čtvrt rokem nejztrátovější čtvrtletí ve své historii. Provozně je ale stále v 7,8% ztrátě.
 
Intel
ilustrační foto, autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Nyní se podívejme na jednotlivé divize a začneme tou, která nás zajímá asi nejvíce, Client Computing Group (CCG). Intel hovoří o tom, že v Q3/23 (tedy v následujících 2 měsících) představí procesory Meteor Lake, které přinesou AI akcelerátory do PC ve velkém. Také se nadále počítá s procesory Arrow Lake a Lunar Lake v roce 2024. Intel rovněž zmínil, že malým počítačům NUC, se kterými nedávno skončil, se nyní v rámci dohody bude věnovat společnost Asus. Finančně ale divize svými příjmy stále padá, a to ze 7,7 na 6,8 mld. USD (pokles o 12 %). Divize je pro Intel stěžejní, tvoří totiž téměř 53 % příjmů. Pozitivní zprávou je, že jde o ziskovou divizi, která svůj provozní zisk dokonce lehce zvýšila u 0,9 na 1,0 mld. USD.
 
Data Center and AI Group (DCAI) chystá serverové procesory Emerald Rapids na Q4/23, Sierra Forest pak na H1/24 (první polovina roku 2024). Sierra Forest i Granite Rapids mají být na procesu Intel 3. Akcelerátor Gaudi 3 se má objevit v H1/24 a očekávat můžeme Clearwater Forest na procesu Intel 18A v roce 2025. Divize ale Intelu moc radost nedělá. Příjmy klesly o 15 % ze 4,7 na 4,0 mld. USD a provozní ztráta se prohloubila z 0,1 na 0,2 mld. USD.
 
Divize Network and Edge Group (NEX) oznámila partnerství se společností Ericsson a 5G architekturu na procesu Intel 18A. Prozatím je to ale dost špatné a příjmy klesly o 38 % z 2,2 na 1,4 mld. USD. Loňský provozní zisk 0,3 mld. USD se nyní změnil na provozní ztrátu 0,2 mld. USD.
 
Mobileye, které se stará o autonomní vozy a mobilitu, oznámilo spolupráci na Mobility-as-a-Service s Volkswagenem i úspěchy s automobilkou Porsche. Divizi mírně klesly příjmy ze 460 na 454 mil. USD, snížil se také provozní zisk ze 190 na 129 mil. USD.
 
Nakonec tu máme ještě Intel Foundry Services (IFS), tedy výrobu čipů. Intel tu oznámil partnerství RAMP-C s firmami Boeing a Northrop Grumman. Divize vykázala mnohonásobně vyšší příjmy než loni a z 57 milionů se vyšplhala na 232 mil. USD, což je 4krát tolik. Stále jde ale o maličkou divizi, která se postarala jen o 1,8 příjmů Intelu (nicméně v jarním čtvrtletí to bylo sotva 1 %). Bohužel divizi se stále nedaří vydělávat a svou ztrátu prohloubila ze 134 na 143 mil. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama