reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel končí s barebone systémem NUC: mini PC budou vyrábět jiní

12.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel končí s barebone systémem NUC: mini PC budou vyrábět jiní
Intel se zbavuje mnoha svých různých částí a tou další, která se dočkala konce, jsou mini počítače Intel NUC. Známé barebony systémy od Intelu se tak stanou minulostí, alespoň v podání této společnosti.
Další částí Intelu, která ukončí svou činnost, je ta věnující se barebone systémům Intel NUC (Next Unit of Compute). Společnost se rozhodla, že už do této divize společnosti nebude přímo investovat, což rovněž znamená, že malé počítače Intelu pomalu zmizí z trhu. To nicméně neznamená, že se s barebone systémy s procesory Intelu už nesetkáme. Nebude je ale vyrábět přímo Intel a o další rozvoj těchto systémů se tak postarají jiné firmy. Intel je bude nanejvýš podporovat v dalším rozvoji, ale těžko říci, co si pod tím představit.
 
Intel NUC 11 Pro
 
Zde připomeňme, že samotný Intel v březnu přišel s novým NUC 13 Pro, který obsahuje procesory Core 13. generace, přičemž nabídka začínala u 6jádrového Core i3-1315U (2P+4E) a končila až na 14jádrových Core i7-1370P (6P+8E). Ukončení dalšího rozvoje systému se nedotkne zbytku divizí Client Computing Group (CCG) a Network and Edge Computing (NEX). Další podobné počítače tak už budou pod taktovkou jiných výrobců, kteří budou muset přijít s vlastními řešeními. Konec systému Intel NUC tak bude znamenat uvolněný prostor pro konkurenci jako Zotac nebo ASRock.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama