reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel slibuje výkonné grafické karty na rok 2020

16.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel slibuje výkonné grafické karty na rok 2020
Intel připravil video ve stylu teaserů na hollywoodské filmy, s nímž se snaží vzbudit zájem o připravované grafické karty a nezapomíná přitom připomínat, že má s PC grafikou své bohaté zkušenosti. Co se dozvíme?
Intel tak už chce, aby každý věděl o jeho nové roli coby vývojáře a výrobce samostatných grafických karet s výkonnými čipy. K tomu si ostatně minulý rok k sobě od AMD přetáhl nyní již bývalého šéfa radeonové divize Raju Koduriho, který dostal v Intelu divizi vlastní. Není pochyb o tom, že chystané grafické karty budou výsledkem její práce a my můžeme hledět k roku 2020, což značí, že Intel velice spěchá. Však vyrobit výkonný a konkurenceschopný grafický čip není malý úkol a Intel sám dosud vyráběl pouze integrovaná GPU až na jednu téměř zapomenutou a dávnou výjimku (co jiného, než Intel 740).  
 
 
Už během následujícího pondělí se dozvíme, jakým způsobem NVIDIA využije své velké příležitosti utéct firmě AMD a zda ji zkusí rovnou efektivně smáznout z herního trhu, nebo naopak využije toho, že v hi-endu nemá konkurenci a nastaví si vysoké marže. To nám odhalí zvolené ceny karet a pokud bychom si měli tipnout, lze očekávat, že NVIDIA cestou agresivního snižování cen spíše nepůjde. 
 
 
Zvláště z tohoto pohledu je jen dobře, že na trh s grafikami vstoupí další firma, a sice samotný mocný Intel, i když jej samotný asi čekají problematické roky. I nový trailer slibuje výkonnou grafiku i pro hráče, a sice očekávaný Arctic Sound. Co se z něj dozvíme? 
 
 
Nejdříve se v něm Intel plácá po ramenou, že jeho integrované grafické čipy se každý den starají o rozsvěcování trilionů pixelů po celém světě a že záležitosti jako výkon, velikost a náklady jej nezastavily v tom, aby psal historii. Pochlubil se prvním GPU na světě s plnou podporou DX12, i když to není zrovna příklad, nad nímž bychom s úžasem rozšířili oči vzhledem k tomu, že šlo slabá intergrovaná GPU ve Skylake-S a DX12 jako API zatím spíše jen živoří. Podobně vyzní i to, že Intel nabídl první grafiku pro přehrávání videí ve 4K z Netflixu. 
 
Lépe už vyzní věta, že Intel přinesl výkon pro eSports hry do notebooků tenkých jako chytré telefony, i když je otázka, co tím přesně myslí. Pokud jde o ultrabooky s grafikou třídy Iris Pro, budiž, ale pokud Intel myslí Kaby Lake-G, měl by si uvědomit, že v nich integrovaná Vega M není tak úplně jeho. 
 
Hlavní zpráva ale je, že v roce 2020 Intel "vypustí svou grafiku na svobodu" a to bude pouze začátek. Toť vše, ovšem Intel v celém videu potvrdil, že mu jde také o hráče (a bezpochyby i o GPGPU) a že skutečně chystá produkty, které mají obstát na trhu se samostatnými grafikami. K tomu mu nelze než popřát hodně štěstí a nám také. 
 
Zdroj: Intel - via Twitter


reklama