reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel tvrdí, že AMD překroutilo výsledky testů 7nm EPYC s Xeony

3.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel tvrdí, že AMD překroutilo výsledky testů 7nm EPYC s Xeony
Lisa Su na Computexu odhalila nové informace o 7nm procesorech EPYC s kódovým označením Rome. Mohli jsme se podívat, jak dva takové procesory se 64 jádry překonaly dvojici Xeon Platinum 8280. Intel však protestuje.
Jde právě o testy, které na pódiu vedle Lisy Su prezentoval Forrest Norrod. Šlo o podporu 256bitových AVX2 na nových 7nm procesorech AMD EPYC "Rome" se 64 jádry. Ty byly postaveny proti dvěma 28jádrovým Xeon Platinum 8280 z rovněž nové generace Cascade Lake-SP, která však vychází ze starší Skylake. 
 
 
Jde o benchmark ukazující na to, že dvojice EPYC má více než dvojnásobný výkon než dva Xeony Platinum. Na tom ostatně ani není nic moc senzačního, když si uvědomíme, že EPYC mají dohromady také více než dvojnásobek procesorových jader. Jenomže zde jde spíše právě o výkon na jednu patici a také o cenu. Tu v případě nových EPYC ještě neznáme, ale lze očekávat, že bude stejně jako v případě první generace příznivá. 
 
Překvapivá je spíše reakce Intelu, který má pocit, že musí do této prezentace zpětně vstoupit a poskytnout své údaje. V prvé řadě prý AMD nepoužilo optimalizace pro Intelovskou platformu. Kdyby tomu tak bylo, výkon Xeonů by stoupl na 12,65 ns/day, čili o necelou třetinu.  
 
A zadruhé, Intel tvrdí, že Cascade Lake-AP nabídnou v praxi mnohem lepší výkon než Rome. Poukazuje na Xeon Platinum 9242 (48C/96T, 2,3GHz až 3,8GHz), který má nabídnout výkon 19,9 ns/day a Xeon Platinum 9282 (56C/112T, 2,6GHz – 3,8GHz) dokonce 24,16 ns/day. K tomu lze poznamenat, že takový výkon procesorů Intel skutečně může odpovídat, jenomže Cascade Lake-AP vybavené dvěma velkými čipy budou jistě cenově někde úplně jinde než Rome. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Není nereálné uvažovat o tom, že 64jádrový Rome bude k dispozici v ceně do 10.000 dolarů. A právě tolik je cena jednoho Xeon Platinum 8280 ((jiné jeho verze stojí více, až 17 tisíc), takže dvoučipové procesory budou alespoň dvakrát dražší a navíc s výrazně vyšší spotřebou (400 W TDP?). Ostatně Intel o svých dvoučipových procesorech zrovna moc neprozradil na to, že jsou na trhu oficiálně od 2. dubna. Veřejně známá není ani jejich cena, což o lecčem svědčí. 
 
Co se týče optimalizací, zajímavé poznámky k tomu má server Extremetech. Intel u svých testů v poznámkách píše, že byla provedena optimalizace výhradně pro jeho procesory, která zohlednila i sady SSE2, SSE3 a SSSE3, mimo jiné a že Intel negarantuje funkčnost takto optimalizovaného kódu na jiných procesorech. Zde je třeba si vzpomenout na dobu před více než 10 lety, kdy byl Intel popotahován u soudu i za to, že ačkoliv AMD zaplatilo za licence pro SSE a SSE2, kompilátor Intelu odmítal vytvořit kód právě pro procesory AMD. Čili Intel má za sebou praxi odmítání optimalizací pro konkurenční procesory a nyní se ohání tím, že konkurence neoptimalizuje testy s ohledem na to, co jí samotné bylo upíráno. 
 
My jsme také ještě nezapomněli na Intelem placené testy z minulého roku, kdy "odborná" firma testovala Ryzen 7 s deaktivovanou polovinou jader. Pokud pak Intel nemůže od své konkurence něco očekávat, pak je to upřímná snaha co nejlépe provádět optimalizace pro jeho procesory. 
 


reklama