reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel utržil o 900 milionů dolarů více, než očekával a 7nm proces slíbil na rok 2021

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel utržil o 900 milionů dolarů více, než očekával a 7nm proces slíbil na rok 2021
Intelu se rozhodně nedaří vše, ovšem pokud si na něco nemůže stěžovat, a to zvláště v dnešní době, kdy tolik jiných technologických společností vykazuje prudké poklesy tržeb, pak to jsou finance. Jaký byl druhý kvartál v Intelu? 
Intel dokázal utržit 16,5 miliard dolarů, což je meziročně jen 3% pokles, ovšem dolů šly také marže a výrazně pak už provozní i čistý zisk, i když zrovna ten dle non-GAAP principů klesl také jen o 3 %. Celkově to jsou ale dobré výsledky, jak se ostatně ukázalo i v následujících hodinách obchodování, během nichž šla hodnota akcií nahoru o 6 procent.  
To také znamená, že Intel dokázal oproti dříve uvedenému výhledu utržit o 900 milionů dolarů více a na základě toho už také poupravil výhled na celý tento rok. Jde o navýšení o půl miliardy, takže zde je Intel spíše opatrný. Vedle toho se také může těšit na zvláštní příjem miliardy dolarů, a to za prodej svého 5G byznysu firmě Apple, který byl už právě při prezentování finančních výsledků potvrzen. 
 
Podívat se také můžeme na výkon jednotlivých divizí. Jak je vidět, pokles tržeb přinesla především serverová DCG divize, která utržila rovných pět miliard, což znamená meziroční 10% pokles. To zachraňovaly IoT divize, které však nemají takový objem tržeb, aby dokázaly ztrátu DCG vyrovnat. PC divize CCG pak přinesla mírný růst o procento a je stále bezpečně nejsilnější s tržbami 8,8 miliard. 
A jak je vidět, počty prodaných PC meziročně klesaly, ovšem naopak rostly průměrné prodejní ceny. Intel také oznámil, že procesory Ice Lake už jsou na cestě k výrobcům počítačů a že výtěžnost 10nm procesu se stále zvyšuje, nicméně ten je dosud stále využíván jen ve dvou provozech. Intel se také soustředí na vývoj 7nm procesu, na němž mají být založeny produkty chystané pro rok 2021. Zda to znamená, že do té doby bude muset Intel přežít se 14nm procesem pro výrobu svých nejvýkonnějších čipů, toť otázka.
 
Nicméně Robert Swan prohlásil, že 10nm procesory Ice Lake pro datová centra přijdou v první polovině příštího roku. Zhruba ve stejnou dobu ale očekáváme ještě 14nm generaci Comet Lake a až bude čas na další, bude tu zmíněný 7nm proces, jestli tedy Intel dodrží slib. Možností je ale celá řada. 
 
Nyní už můžeme čekat na to, co ohlásí společnost AMD příští týden. Pokud jde o druhý letošní kvartál, ten už se nesl v duchu čekání na 7nm Ryzeny a Navi, takže lze tušit, že rekordy se trhat nebudou. 



reklama