reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí Optane pro akceleraci běžných PC

28.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí Optane pro akceleraci běžných PC
Už v minulém roce jsme se dozvěděli o chystaných Intel Optane Memory 8000p, které nabídnou pouze kapacitu 16 nebo 32 GB. Bylo tak jasné, že budou využitelné spíše jen jako cache než pro dlouhodobé ukládání dat.
Intel už před několika dny představil SSD DC P4800X, první dostupný model s paměťmi 3D XPoint, ovšem určený pro podnikový sektor a ne běžná PC. První takové modely tak přichází s kapacitami 16 a 32 GB, což je pro systémový oddíl velice malá kapacita, i když leckomu by i tak mohla stačit a nám asi nic nebude bránit tato SSD takto využít. Nicméně Intel je prezentuje spíš jako SSD sloužící k urychlení diskových operací, která budou ukládat často využívaná data. A jak je vidět na první pohled, půjde o malé kartičky pro slot M.2.





Intel ve svých materiálech ukazuje, že tato SSD se budou hodit především do systémů, které využívají pouze pevné disky a právě tam poslouží nejlépe. Nejde tak o produkt určený uživatelům výkonných PC s nainstalovanými SSD a jde tak spíše o alternativu SSHD, čili pevných disků vybavených malou pamětí SSD právě jako cache.





Malé modely Optane tak dokáží ve srovnání s prostým diskem třeba velice urychlit bootování systému, a to až dvojnásobně a pak poslouží také třeba při spouštění aplikací nebo her nebo také při vyhledávání souborů. Půjde o velikost 2280 pro PCI Express 3.0 x2 s podporou NVMe. Maximální rychlost sekvenčního čtení je 1200 MB/s a zápis je mnohem slabší se 280 MB/s. Tomu odpovídají i IOPS při čtení a zápisu, a to 300.000 a 70.000 a co se týče výdrže, Intel mluví o zápisu 100 GB dat denně v průběhu záruky, což je slušné.





K dispozici budou modely pro rozhraní M.2 v typu B a typu M, přičemž oba využívají dvě linky rozhraní PCI Express. Nebudou tak pracovat ve slotech M.2, které pracují pouze s rozhraním SATA, ale to je jasné. Vedle toho tu je ale ještě jedno velké omezení, které už bylo také dopředu známé. Pracovat budou totiž pouze na deskách s čipsety Intel 200 Series, čili na těch nejnovějších. Intel zatím nabízí Optane Memory 8000p jen v předprodeji, a to za 44 a 77 dolarů, což nevypadá jako nejlepší nabídka, však za tyto ceny se už dají sehnat 128GB a 256GB SSD. Uvidíme ale, co na to testy.

Zdroj: Extremetech
reklama