reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už sám přiznal, že ztratil podíl na trhu s CPU

9.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel už sám přiznal, že ztratil podíl na trhu s CPU
Intel v posledních letech dokázal přiznat, že má v AMD novou silnější konkurenci spíše jen tak, že začal vyrábět mnohem silnější procesory než dříve. A až nyní poprvé v podstatě přiznal, že na trhu s x86 CPU ztratil, ale z jaké příčiny?
Pokud Intel na AMD nějak v posledních třech letech reagoval, pak to bylo jednak představení nových a mnohem výkonnějších procesorů. Však ještě Kaby Lake nabízely maximálně čtyři fyzická jádra, což už lze dnes právě díky AMD brát za low-end. Intel stále ještě na své 14nm technologii přinesl nejdříve 6jádrové procesory pro běžná PC, pak 8jádrové a nyní můžeme čekat na 10jádrové a stále 14nm modely. 
 
 
Vedle toho se Intel snažil odradit potenciální zákazníky od investice do systémů se serverovými EPYC, které označil za slepence s nulovým zázemím, ovšem zvláště druhá generace těchto slepenců přišla na trh s takovým poměrem výkonu a ceny, že Intel by si v podstatě musel smazat marže, aby jim mohl v tomto ohledu konkurovat.  
 
A nyní si začal pořádně všímat i desktopových či mobilních procesorů AMD a vytvořil si novou strategii boje. Jde o přesvědčování veřejnosti o tom, které testy jsou a nejsou důležité. To asi není úplně špatná volba, ale konečné provedení dokáže vyznít velice hloupě. Důležité ale je, že Intel už jednak tímto přiznal, že jeho marketing má zapotřebí proti desktopovým procesorům AMD bojovat a nyní jeho zástupce veřejně přiznal i to, že ztratil podíl na trhu. Jenomže jaké jsou dle něj příčiny?
 
Jde o slova, která pronesl Jason Grebe, podnikový viceprezident a generální manažer Cloud Platforms and Technology Group, jenž mluvil na Citi Global Tech Conference. Prozradil také, že Intel hodlá být agresivnější, aby postupnou ztrátu podílu zarazil. 
 
Jason Grebe uvedl, že Intel chce být součástí trhu se všemi možnými třídami CPU, a to bez rozdílu. Chce tak agresivně soutěžit ve všech možných segmentech, ovšem v posledním roce musel kvůli problémům s výrobou slevit ze svých snah zvláště na trhu s low-end mobilními procesory a také s desktopovými. V důsledku toho tak ztratil část svého podílu.
 
Čili Grebe přiznal, že Intel ztratil podíl, ale nepadlo ani slovo o AMD. To je nakonec jedno, protože nikdo jiný tu v tomto ohledu není, ovšem jde spíše o to, že dle tohoto vyjádření to nebyla síla konkurence, která Intelu uzmula podíl na trhu. Byly to jeho vlastní problémy s nedostatečnou kapacitou 14nm výrobních linek, o čemž ostatně dobře víme. Samozřejmě to ale byla i kvalitní nabídka konkurence, ovšem to Intel nikdy veřejně nepřizná, takže je třeba číst mezi řádky. 
 
Od jistého analytika přišla také otázka na konkurenci v podobě NVIDIE, a to na trhu s AI a co s ní chce Intel dělat. Grebe odvětil, že zde existuje jasná a přímá cesta, která začíná s procesory Xeon, pokračuje se specializovanými ASIC a dále i s novými GPU, která přijdou za 1,5 až 2 roky. Intel tak slibuje silné portfolio a z tohoto vyjádření zase můžeme vyčíst, že pokud má Intel v příštím roce přijít s novými grafikami Xe, budou to spíše zatím herní modely a až o rok později nastoupí výkonnější akcelerátory pro AI založené na GPU. 
 
Grebe také uvedl, že do několika let bude AI zapojena ve více než 70 % typů zátěže, takže Intel chce mít podporu pro AI pokud možno ve všech svých produktech od datových center po edge včetně řady Movidius. 
 
Zdroj: wccftech


reklama