reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vyzývá AMD na souboj o nejlepší herní procesor

10.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel vyzývá AMD na souboj o nejlepší herní procesor
Intel se v posledním roce upnul na prezentování svých vrcholných desktopových CPU jako ideálních a nejlepších herních procesorů. AMD by mu rádo vzalo i tuto možnost, ovšem Intel ho sám vyzývá na souboj. 
Intel ihned po představení řady Ryzen 3000 na Computexu reagoval malou prezentací modelu Core i9-9900KS, který má mít základní takt zvýšený na 4 GHz a turbo pro všechna jádra dokonce na 5 GHz. To jen ukazuje, že Intel opravdu nechce firmě AMD přenechat titul výrobce nejlepšího herního procesoru, který bude záviset především na tom, jaký takt dokáže dané CPU vyvinout při zátěži čtyř až dejme tomu šesti či osmi jader a při jakém IPC. Nejde tedy o absolutně nejvyšší turbo a na druhé straně ani o maximální vícevláknový výkon. 
 
 
AMD dosud představilo "jen" 12jádrový model Ryzen 9 3900X a slabší, ovšem za několik hodin možná bude představen i výše taktovaný 16jádrový Ryzen 9 3950X. Právě ten by mohl zvrátit misky vah ve prospěch AMD a Intel k tomu svého soupeře přímo vyzývá. 
 
Ostatně Lisa Su už uvedla, že Ryzen 3000 dokáže svou konkurenci porazit ve všemožných disciplínách včetně her a Intel nyní ještě před svou keynote na E3 2019 reagoval slovy Jona Carvilla, VP marketingu. Ten mluví o souboji v "reálném herním světě" a že tento týden uslyšíme o herních procesorech mnohé a ty nemusí pocházet jen od výrobce s jistou třípísmennou zkratkou. My sami máme chtít, aby takový souboj probíhal v reálných hrách, čímž Intel nejspíše myslí to, aby zveřejňované testy měly smysl a týkaly se opravdu toho, jak budou dané procesory využity samotnými hráči. 
 
Problém je však ten, že neexistuje jednotná shoda nad tím, jak by se měly procesory testovat. Někdo preferuje testy v nízkém rozlišení a kvalitě, kdy se značně redukuje vliv grafické karty. To ale reálnému nasazení neodpovídá, takže pokud máme toto vzít v potaz, pak k hi-end hernímu procesoru patří i odpovídající sestava pro hraní ve vysokém rozlišení. Tehdy ale už nastupuje vliv grafické karty a procesor ustupuje do pozadí. Někdo ale zase může preferovat hraní ve Full HD při slušné kvalitě a co nejvyšší snímkové frekvenci.
 
Takže co jsou to vůbec reálné herní testy? Počkejme si na představu Intelu, který se pochopitelně bude všemožně snažit, aby případně nemusel uznat porážku. A že při tom dokáže být opravdu kreativní, to už jsme měli šanci poznat, nicméně opatrný přístup k firemním testům platí vždy, AMD nevyjímaje. 
 


reklama