reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel X599 bude určen pro 28jádrové Core

14.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel X599 bude určen pro 28jádrové Core
AMD donutilo Intel, aby své procesory Skylake XCC (eXtreme Core Count) zpřístupnil i v hi-end desktopovém segmentu, což jej teprve čeká a nás velice zajímá, jakým způsobem to provede. Nyní se dozvídáme o čipsetu X599. 
Už jsme měli možnost vidět základní desku ASUS ROG Dominus, kterou zachycuje následující fotografie a Intel měl také pro své prezentace využít služeb firmy Gigabyte. V obou případech ale byly tyto desky založeny na čipsetu C629 Lewisburg a bylo by bláhové se domnívat, že Intel připraví tento čipset i pro budoucí procesory pro high-end desktopový segment (HEDT) s až 28 jádry, jaké už slíbil. 
 
 
Ostatně ani moc nemá na výběr, pokud nechce HEDT zcela přenechat společnosti AMD, která s nástupem nových Threadripperů nabízí mnohem vyšší výkon i vyšší poměr výkonu a ceny. Právě s ohledem na poměr výkonu a ceny to bude mít Intel velice těžké, ale mohl by dohnat alespoň ten výkon, a to s použitím svých procesorů Skylake-X XCC, jež zatím nasadil pouze jako Xeony na serverovém trhu. 
 
Očekávat bychom mohli 28, 26 a 24jádrové modely v pouzdře pro patici LGA 3647. Vedle toho je na obzoru 6kanálový řadič pro paměti DDR4 s možnou podporou až 192 GB. Vedle toho všeho už také kolují fámy, že Intel chce pro platformu LGA 2066 připravit také 20 a 22jádrové procesory, ale to už by bylo možná jednodušší použít méně podařené Skylake-X XCC. 
 
Právě pro nové až 28jádrové HEDT procesory Intelu má být určena čipová sada X599 Express, o níž se toho zatím moc neví. Zvědaví ale můžeme být především na to, jak to Intel zaonačí s cenami, protože to vypadá, že bez zlevňování se už opravdu neobejde a tomu se snažil stále vyhýbat. Nyní jeho HEDT procesor s cenou 2000 dolarů nechává daleko za sebou konkurence v ceně 1800 dolarů a v případě 28jádových Skylake-X XCC to může být jen horší. Ty totiž v serverovém světě přijdou na téměř 9000 dolarů. Zatím ale nepřichází z tábora modrých žádná reakce, takže čekáme...
 


reklama