reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe: 10nm Arctic Sound má nové označení

13.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe: 10nm Arctic Sound má nové označení
Jak jsme dobře dopředu věděli, Architecture Day se účastnil také Raja Koduri a i když tato událost neměla být o grafických čipech, přece jen toto téma přišlo na řadu. My se tak dozvídáme, že se můžeme těšit na 10nm Intel Xe. 
Samotní zástupci Intelu během AMA (Ask Me Anything) na Redditu chtěli od lidí slyšet návrhy na pojmenování nových grafických čipů či karet a i když si můžeme být téměř jistí, že zazněl i návrh Graphics McGraphicsface, Intel nakonec zvolil prosté a jednoduché Xe. 
 
 
Intel Xe bude následovat za 11. generací grafických čipů, které jsme se věnovali včera. Dorazit má na 10nm procesorech Core generace Ice Lake a pak už to tedy budou grafiky Xe. Byla tu také otázka, zda se tato 12. generace bude týkat právě i integrovaných grafických čipů, nebo ty pojedou vedle toho ještě v 11. generaci a 12. generace bude pro samostatná GPU. Z uvedeného snímku prezentace, který ji stále slibuje na rok 2020, půjde o univerzální grafickou architekturu pro integrované čipy, grafické karty pro běžná PC i pro umělou inteligenci a datová centra. 
 
Každopádně už nemusíme mluvit o Arctic Sound či oné 12. generaci, ale prostě o Xe. Jde přitom o název celé architektury, ne o označení samotných produktů, které přijdou na trh. O samotné Xe se toho zatím nedozvíme nic jiného, než to, že bude určena pro 10nm proces a že verze pro datová centra/AI a spotřebitelská verze budou vyvíjeny jako dvě samostatné mikroarchitektury (DC Optimized a Client Optimized). Že by Koduriho reflexe toho, jak ve hrách dopadla jinak velice výkonná Vega?
 
 
Nakonec ještě poznamenám, že bychom správně měli psát jako Intel o Xe, čili s písmenem e v horním indexu a ještě navíc v kurzívě, ale to je v podstatě jedno a kvůli jednoduchosti budeme používat Xe. Důležitější je, že o tomto tématu bychom se měli více dozvědět ještě do konce tohoto roku, protože Koduri má brzy hostit vlastní grafickou konferenci týkající se produktů chystaných na rok 2020. 
 
Zdroj: Anandtech 


reklama