reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe budou obsahovat hardware pro ray tracing

2.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe budou obsahovat hardware pro ray tracing
Vypadá to, že NVIDIÍ nastartovaná éra ray tracingem vykreslované grafiky v reálném čase nevyšumí. Nyní už máme potvrzeno i to, že Intel s touto technikou počítá i pro své grafiky Xe, které ji budou hardwarově podporovat. 
Grafické čipy Intel Xe budou dle Intelu pokrývat celou škálu produktů od integrovaných či low-endových grafik až po datacentrová centra. Raja Koduri sám se také netají cílem vytvořit skutečně univerzální a škálovatelnou platformu. 
 
 
Ještě před nástupem Xe ale přijde 11. generace integrovaných grafických čipů Intel, které se uplatní v procesorech Ice Lake. Čili to vypadá, že v případě desktopových procesorů se grafiky Gen11 jen tak nedočkáme, protože tam jsou Ice Lake v nedohlednu, stejně jako jakékoliv jiné procesory tvořené něčím lepším, než je 14nm proces. 
 
Stejně tak je otázka, jak to bude se samotnými grafikami Xe. Dejme tomu, že jako integrované či low-endové verze by se daly tvořit pomocí 10nm procesu Intelu, ovšem co se týče velkých čipů, na ty asi tento proces stačit nebude. Stačilo tak, aby nedávno Raja Koduri zavítal do Samsungu a už se začalo spekulovat o tom, že tam vyjednával výrobu Xe. To se nepotvrdilo a důvod návštěvy může být mnohem prostší, ale o lecčem to vypovídá. 
 
Co je ale nového a pochází od samotného Intelu, je informace o hardwaru Xe, ve kterém bude zapečena podpora ray tracingu, jak bylo uvedeno na konferenci FMX. Tato podpora se bude týkat Intel Rendering Framework a zmíněno bylo konkrétně to, že tato hardwarová akcelerace je určena pro architekturu Xe pro datová centra. 
 
Čili v případě Xe pro spotřebitele bychom mohli nakonec ostrouhat, aby ray tracing mohli využít jen profesionálové nebo snad hráči využívající online streamingové herní služby, ale těžko říci, co má Intel v plánu. Někde se hranice udělat musí vzhledem k tomu, že Xe budou i integrované. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama