reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel za rok 2019 vykázal rekordní tržby, ovšem marže mu klesly

24.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel za rok 2019 vykázal rekordní tržby, ovšem marže mu klesly
Intel tento týden dle očekávání zveřejnil své finanční výsledky za poslední kvartál, a tím i za celý předchozí rok. Chlubí se především jedním číslem, a to rekordními tržbami, které za celý rok 2019 dosáhly 72 miliard dolarů.
Jak je vidět z úvodního obrázku, kde máme i příslušný koláčový graf vztahující se k jednotlivým divizím, Intel se snaží poukazovat právě na tržby, které loni dosáhly 72 miliard dolarů a letos se mají zvýšit cca o další miliardu a půl, i když s takovouto odhadovanou sumou aktuálně ještě vůbec nelze opravdu počítat. Akcionáři ale mohou očekávat zvýšení dividend o 5 procent.
 
 
Z grafu tvořícího kruh kolem cifry 72 miliard dolarů je pak zřejmé, že drtivou většinu tržeb Intelu tvoří PC (modrá) a serverová (červená) divize, přičemž PC divize na tom byla zhruba stejně jako před rokem a serverová rostla o 3 procenta. V roce 2018 totiž Intel utržil 70,8 miliard, takže o nový rekord se tak postarala především serverová divize. 
 
Podobný výsledek z hlediska tržeb se ale dal očekávat vzhledem k neustálému přísunu zpráv, jak Intel nestíhá i přes navýšení výrobní kapacity uspokojovat poptávku. Intel ovšem také začal zlevňovat a postupně vyrábí i větší čipy, kvůli nimž se musí snižovat průměrný výnos z waferu, takže byla otázka, jaké budou hrubé marže. 
 
 
Ty se skutečně v posledním kvartálu (meziročně) snížily dle GAAP i non-GAAP principů, ovšem provozní i čistý zisk se zvýšil, jakož i výnos na akcii. 
 
 
Zde pak máme srovnání roků 2019 a 2018 a i v něm lze zaznamenat výrazné snížení marží a už také i provozního zisku, i když čistý zisk přinejhorším zůstal na stejné úrovni. 
 
 
Co se týče jednotlivých divizí v posledním kvartálu i roce, tržby se zvyšují u všech až na Programmable Solutions (PSG), která zaznamenala zvláště špatný závěr roku a jak už byl zmíněno, PC divize CCG utržila v roce 2019 i 2018 stejných 37,1 miliard. 
 
Nyní můžeme čekat na výsledky firmy AMD, která je ohlásí jako obvykle několik dní po Intelu. V tomto případě to bude konkrétně v úterý 28. ledna. 
 
Zdroj: Intc 


reklama