reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začal dodávat 10nm procesory Ice Lake

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel začal dodávat 10nm procesory Ice Lake
Nyní už můžeme konečně mluvit o začátku 10nm éry pro Intel, neboť máme potvrzeno, že ten začal svým zákazníkům dodávat procesory Ice Lake. Nejde o vzorky, ty už OEM výrobci získali dříve, ale o celé série. 
Je tak už v podstatě jisté, že do předvánoční nákupní sezóny se na trh dostanou první počítače založené na procesorech Ice Lake, ovšem to budou Ice Lake-U a Ice Lake-Y, čili mobilní verze pro notebooky a vedle toho bychom se měli dočkat i nových NUC a podobných minipočítačů. Desktopové procesory tvořené 10nm technologií zatím neočekáváme. 
 
 
Intel přitom začal s výrobou procesorů Ice Lake už v prvním kvartálu, aby si vytvořil dostatečné skladové zásoby a mohl je během druhé půlky tohoto roku vyslat na trh. Je možné, že se některé nové počítače objeví na trhu už v tomto kvartálu, nebo v něm budou alespoň papírově představeny, ovšem CEO Bob Swan slíbil konkrétně to, že přijdou do předvánočních nákupů. 
 
Zákazníci se mohou těšit jak na výkonnější CPU, tak i GPU. Jednak tu máme mikroarchitekturu Sunny Cove s taktem až 4,1 GHz, od které se očekává vysoký výkon na takt, ovšem počet jader bude stále maximálně čtyři plus Hyperthreading. Intel slibuje konkrétně 18% zvýšení výkonu na takt oproti Skylake z roku 2016, přičemž moderní Coffee Lake jsou v podstatě to samé. Intel by tak měl firmě s ohledem na IPC opět utéci, nicméně právě zatím jen v oblasti mobilních CPU. Na druhou stranu, dle počtu prodaných počítačů jde už dlouho o významnější oblast, než jsou desktopy. 
 
 
Vedle toho tu máme 11. generaci GPUči prostě Intel Gen11 Graphics, která bude opět jednou představovat významné navýšení výkonu díky až 64 EU (Execution Unit). Takový počet sice Intel nabízel už dříve, tedy teoreticky, zatímco v praxi jsme se s podobnou grafikou téměř nesetkali. Nyní má být 64 EU už celkem běžná výbava s ohledem na to, že taková grafika byla označena za třídu GT2. Ale uvidíme, jaká bude realita, nicméně se 64 EU na taktu kolem 1 GHz nám Gen11 slibuje výkon přes 1 TFLOPS, takže i více než dvojnásobek oproti aktuálním GT2. To by mělo stačit na řadu populárních her jako Fortnite či Dirt Rally 2 v rozlišení Full HD. 
 
 
Aktualizované iGPU také bude nativně podporovat DisplayPort 1.4 a HDMI 2.0b i HDCP 2.2, TDP procesorů budou 9, 15 a 28 W a přijdou samozřejmě nové čipové sady s podporou USB 3.1 Gen2, Wi-Fi 6 a stále ještě PCIe 3.0, ovšem zde není moc důvodů k implementaci PCIe 4.0. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama