reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil srovnávací test se servery s AMD EPYC

28.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil srovnávací test se servery s AMD EPYC
Intel zveřejnil výsledky řady testů, v nichž srovnává dvoupaticové servery vybavené serverovými procesory Broadwell-EP a Skylake-SP s procesory AMD EPYC. To můžeme vidět jako přímou odpověd na nedávný test provedený právě firmou AMD.
Společnost AMD se před několika dny pochlubila, že procesory EPYC v serveru HPE ProLiant DL385 Gen10 zlomily dva rekordy ve SPECrate 2017_fp_base. Reakce Intelu tak byla vcelu pohotová a ten si vzal na pomoc dva servery vybavené procesory Broadwell-EP a Skylake-SP. Ty pustil na procesory EPYC, a to konkrétně Naples verze 7601, což je nejvýkonnější model se 32 jádry na 2,2 až 3,2 GHz. Broadwell-EP a Skylake-SP byly konkrétně modely Xeon E5-2699A v4 se 22 jádry na 2,4GHz základním taktu a 28jádrový Xeon SP-8180M na 2,5 GHz a výš. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Dvoupaticový server s EPYC vyrobila společnost Supermicro, přičemž ten nebyl postaven proti Intelům ve všech testech. Těch ale bylo provedeno celkem 110, a tak máme dost možností pro srovnání, z čehož samozřejmě v absolutních číslech vycházejí lépe Broadwell-EP a Skylake-SP, jinak by se Intel s nimi nechlubil. 
 
 
Dave Hill z produktového marketingu divize Intel Data Center Group uvádí, že AMD zlomilo rekordy jen ve dvou testů v plovoucí řádové čárce, zatímco procesory Intelu jsou lepší ve většině ostatních testů. EPYC jsou ale velice dobré v testech, které vyžadují vysokou paměťovou propustnost, ale další testy Intelu zase ukazují jejich slabší výkon na jádro. Doufejme jen, že šlo opravdu o výsledek testů všech jader vydělený jejich počtem spíše než test turba, které mají procesory Intel mnohem vyšší. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Je třeba ale také vzít v potaz, že Skylake-SP 8180M jsou procesory v ceně 13.000 USD, zatímco AMD EPYC 7601 přijde jen na 4.200 USD. Na srovnání cen se přitom nezapomíná ani v samotném článku od Intelu. Jeho zástupce rovněž přiznává, že Xeon SP-6148 Gold s cenou 3.070 USD nezaostává tak moc za modelem Xeon SP-8160M Platinum, který však přijde na 7.700 dolarů. Dle očekávání serveru Tom's Hardware by tak Intel měl v dohledné době změnit ceny svých procesorů, aby byly vedle AMD EPYC lépe konkurenceschopné. Intel zase slíbí, že přinese další testy srovnávající serverové procesory Xeon a EPYC. 
 
AMD tak už začíná na Intel řádně dotírat na serverovém trhu a ten bude muset odrážet útoky i dalších firem, a to především Qualcommu s jeho procesory Falkor. Bezstarostné časy na serverovém trhu mu tak končí. 
 
 


reklama