reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Centriq: Falkor v testech proti Broadwell a Skylake

15.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm Centriq: Falkor v testech proti Broadwell a Skylake
Nedávno jsme se dozvěděli, že Qualcomm vysílá na trh velice zajímavé ARMové procesory Centriq 2400 založené na 10nm procesu a vybavené až 48 jádry. Server Cloudflare už obdržel první takový server, a tak se můžeme dočíst o tom, jak si stojí. 
Ohlášené procesory Qualcomm Centriq 2400 tak vypadají skutečně dobře, takže by mohly Intelu odloudit část zákazníků, což platí i pro AMD. Záležet bude mimo jiné na výkonu a efektivitě a zde Qualcomm slibuje, že jeho 48jádrový Centriq 2460 bude mít více než 4násobný výkon nadolar a o 45 % vyšší výkon na watt v porovnání s konkurencí od Intelu. 


Server s procesorem Centriq řady 2400 dorazil i do firmy Cloudfare, kde si jej mohl vyzkoušet Vlad Krasnov a napsat o něm na svém blogu. V jeho případě má jít o 46jádrovou verzi s taktem 2,5 GHz, která se ukázala ve srovnání s procesory Broadwell a Skylake se 40 a 48 vlákny na taktech až 3,1 a 3 GHz, a to ve dvoupaticových systémech. 

Platforma Grantley
(Intel)
Purley
(Intel)
Centriq
(Qualcomm)
Jádra Broadwell Skylake Falkor
Proces 14nm 14nm 10nm
Instrukce (issue) 8 µops/cycle 8 µops/cycle 8 instructions/cycle
Instrukce (dispatch) 4 µops/cycle 5 µops/cycle 4 instructions/cycle
Počet jader 10 x 2S + HT (40 vláken) 12 x 2S + HT (48 vláken) 46
Takt 2,2GHz (3,1GHz turbo) 2,1GHz (3GHz turbo) 2,5 GHz
Last Level Cache 2,5 MB/jádro 1,35 MB/jádro 1,25 MB/jádro
Paměťové kanály 4 6 6
TDP 170W (85W x 2S) 170W (85W x 2S) 120W
Ostatní vlastnosti AES
CLMUL
AVX2
AES
CLMUL
AVX512
AES
CLMUL
NEON
Trustzone
CRC32

Pochopitelně nejde o srovnání architektur, čili stejného počtu jader na stejných taktech, ale podobných serverů. Krasnov je využil pro provedení několika testů: 





Shrnutí je takové, že procesory Intel byly zpravidla výkonnější v jednovláknových testech, ale když se měla zapojit všechna jádra, vyšší výkon nabídl Qualcomm. Tomu se nelze divit, neboť procesory Intel pracují s turbem, které se se zátěží nižšího počtu jader zvyšuje a pak využívají hyperthreading, čili logická jádra. Qualcomm má fixní takt a veškerá fyzická jádra. 

Krasnov představení zatím inženýrského vzorku Falkoru hodnotí tak, že jím byl skutečně ohromený, a to i vzhledem k tomu, že hotové verze procesorů pro prodej budou pracovat na vyšších taktech, což by mělo přinést 8 % výkonu navíc. 

V nejlepším světle se ale ukázala energetická efektivita procesoru Qualcomm. I když má TDP 120 W, dle testů prý spotřeba nepřekročila 89 W, zatímco Skylake a Broadwell své limity využily téměř zcela. To je pochopitelně pro společnosti jako Cloudfare, které provozují nepřetržitě řadu serverů, také velice důležité srovnání. 


Zdroj: Cloudfare


reklama