reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil výsledky benchmarků záplatovaných sestav

12.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil výsledky benchmarků záplatovaných sestav
Intel se rozhodl, že zveřejní výsledky benchmarků, na nichž založil svou včerejší zprávu o testování procesorů na záplatovaných systémech pro Meltdown a Spectre. Můžeme se tak podívat, v jakých úlohách lze očekávat největší zpomalení. 
Máme tu tak částečnou odpověď na to, co lze od záplat pro exploity Meltdown a Spectre očekávat, ovšem jak už bylo včera řečeno, Intel provedl testy procesorů pouze zpětně do generace Skylake (6. generace), zatímco Microsoft uvádí, že větší zpomalení mají dle jeho vlastních testů očekávat až uživatelé procesorů generace Haswell (4. generace) či starších.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Intel testoval převážně na systémech Windows 10 a s využitím SSD a benchmarků SYSmark 2014 SE, PCMark 10 a 3DMark Sky Diver, takže jde veskrze o syntetické benchmarky. Předvedly se procesory Core i7-6700K, Core i7-7920HQ, Core i7-8650U a Core i7-8700K, čili Skylake, Kaby Lake a Coffee Lake. Nejstarší z nich byl navíc testován na Window 10 s SSD, Windows 7 s SSD a Windows 7 s HDD a právě z jeho výsledků je jasně vidět, že pevný disk sám o sobě zpomaluje systém tak, že v některých případech vymazává rozdíl mezi nezáplatovaným a záplatovaným systémem. 
 
Jak je dále patrné, největší pokles výkonu nastal v testu odezvy (responsiveness) v SYSMarku, kde se sestava se Skylake na Windows 10 s SSD dostala až na pouhých 79 % původního výkonu. Opět si musíme vzpomenout na slova Microsoftu, že na Haswell a starších CPU lze očekávat ještě větší poklesy výkonu, takže je docela možné, že tam už zaznamenáme 30 procent z výkonu dolů. 
 
V testech PCMark 10 už byly ve všech případech poklesy výkonu v rámci jednotek procent a ve 3DMarku se v podstatě nezměnily. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec se ještě můžeme podívat na podrobné specifikace testovaných sestav, kde nás mohou zajímat použitá SSD, která nepřekvapivě patří do portfolia samotného Intelu.  
 
Máme tu ale ještě něco. CEO Brian Krzanich ve svém otevřeném dopise slíbil, že odteď se Intel bude řídit heslem "bezpečnost především" a také uvedl, že do příštího pondělí bude zazáplatováno alespoň 90 procent procesorů Intel vypuštěných na trh v posledních pěti letech a do konce tohoto měsíce to budou všechny. Dále nám Krzanich slíbil, že Intel bude s veřejností komunikovat "včas a transparentně", takže bude poskytovat zprávy o svém pokroku v případě dalších problémů i při prostém vydáváním záplat pro software či firmware. 
 
Zdroj: techPowerUp


reklama