reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu se nepovedlo zvrátit rozsudek, má zaplatit 2,18 mld. USD

11.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Intelu se nepovedlo zvrátit rozsudek, má zaplatit 2,18 mld. USD
Soudní pře mezi Intelem a společností VLSI se opět posunula kupředu o další rozhodnutí, a to tentokrát v neprospěch Intelu. Tomu bylo už dříve rozhodnutím soudu nařízeno zaplatit celkem 2,18 miliardy dolarů. 
Soudní pře mezi Intelem a VLSI má více částí, přičemž v rámci té první už bylo rozhodnuto o platbě 2,18 miliard dolarů za porušení patentů firmy VLSI, zatímco v druhé části pře zatím uspěl zase Intel. Ten se tak nyní snažil zvrátit rozhodnutí soudu v texaském Waco, aby nemusel platit více než dvoumiliardové odškodné, ovšem soud dle Reuters svůj předchozí rozsudek potvrdil a námitky Intelu odmítl. 
 
 
Jedná se tu přitom o patenty, které dříve patřily autorským společnostem Freescale Semiconductor a SigmaTel, přičemž až poté je získala firma VLSI, kterou Intel defacto označuje za patentového trolla pod vedením Fortress Investment Group. A je pravda, že VLSI je už v podstatě prázdná společnost, která sama nic nevyrábí. 
 
Soud ve Waco ovšem Intelu nařídil zaplatit 1,5 miliardy za porušení jistého patentu 759, který se týká správy pracovní frekvence (původně patent SigmaTelu) a dále to je 675 milionů dolarů v případě patentu 373, v němž jde o metodu pro snížení provozního napětí pamětí (původně FreeScale). 
 
Nyní záleží na tom, jaké další cestičky mohou najít právní zástupci Intelu, aby mohli zvrátit rozsudek či alespoň začít se zdržovací taktikou. Nicméně jak bylo uvedeno, jde pouze o jednu bitvu v celém právním sporu odehrávajícím se ve více státech USA mezi Intelem a VLSI, kde jde o celkových 7,1 miliard a při započítání případných licenčních poplatků za budoucí produkty, soudních výloh a celkových nákladů se částka dle Intelu může vyšplhat až na 11 miliard dolarů, ale to by musel prohrát skutečně vše. 
 
Naposledy přitom šlo o patenty, které měl Intel porušit ve své technologii SpeedShift a tuto důležitou část pře, kde jde o cca 3 miliardy dolarů, zatím vyhrává.


reklama