reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet Explorer znovu umírá, Microsoft ho odstraňuje z většiny Windows 10

18.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Internet Explorer znovu umírá, Microsoft ho odstraňuje z většiny Windows 10
Internetový prohlížeč Microsoft Internet Explorer umírá po částech a před pár dny dostal několik dalších hřebíčků do rakve. Na většině verzí operačního systému Windows 10 bude bez milosti deaktivován a uživatel bude přesměrován na Edge.
Na trhu internetových prohlížečů byl kdysi Internet Explorer jedničkou především díky tomu, že byl standardní součástí operačního systému Microsoft Windows. Postupně ho ale nahradily konkurenční prohlížeče, svůj kus koláče si ukousla třeba Opera, Safari, Firefox a v posledních letech vše válcuje Google Chrome. Internet Explorer kvůli své zastaralosti i nebezpečnosti postupně upadal v zapomnění, kčemuž přispělo i to, že ho Microsoft nahradil novým modernějším prohlížečem Edge. Starý Internet Explorer tak už několikrát "umřel" a 14. února dostal další ránu. Microsoft Internet Explorer byl deaktivován na dalších variantách operačního systému Windows 10.
 
Internet Explorer
 
V rámci aktualizace prohlížeče Microsoft Edge, která bude distribuována v průběhu následujících týdnů, budou všichni zbývající běžní i komerční zákazníci, kterých se nedotkla deaktivace IE11 v červnu loňského roku, přesměrování automaticky na aktualizaci prohlížeče Edge a tuto změnu nebude možné vrátit. 13. června 2023 pak vyjde bezpečnostní aktualizace Windows 10, která odstraní i všechny vizuální prvky vedoucí na Internet Explorer 11 (ikonky v menu Start, na taskbaru,...). Přesto Microsoft plně neodstraní IE11 z některých verzí Windows 10 jako je IoT LTSC, Server LTSC, klientská verze LTSC a China Government Edition. Vypadá to, že v budoucnu budeme Internet Explorer "pochovávat" (minimálně) ještě jednou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama