reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Írán rozšířil cenzuru internetu kvůli pouličním protestům

4.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Írán rozšířil cenzuru internetu kvůli pouličním protestům
V Íránu jsou velké pouliční nepokoje, které si vyžádaly životy již více než 20 lidí. Aby se lidé nemohli organizovat a zvětšovat vlnu násilí, rozšířila vláda cenzuru internetu o nejoblíbenější sociální sítě.
Cenzura internetu je ve světě poměrně běžná věc, většině vlád některé typy stránek nevoní a snaží se je blokovat. Jedničkou je v tomto Čína, která se snaží své obyvatelstvo hodně kontrolovat, nicméně není v tom ani zdaleka sama. Jedním z posledních případů rozšiřování cenzury je Írán, kde před několika dny vypukly četné násilné pouliční nepokoje a v protestech už přišlo o život přes 20 lidí a přes 450 jich bylo zatčeno. Zatímco Twitter nebo Facebook jsou zde zakázány už nějakou dobu, nyní přišlo i na Instagram a zdejší Telegram, který je nejoblíbenější sociální sítí v Íránu. Toho dosáhl i díky tomu, že ty ostatní zde většinou nefungují.
 
Telegram logo
 
Telegram využívá okolo 47 milionů lidí a vláda zde viděla tendenci lidí používat ho ke shromažďování se a organizování násilných útoků. CEO Telegramu Pavel Durov souhlasil s vypnutím některých kanálů, které opravdu propagovaly násilí, tak, jak vláda požadovala, ale odmítl vypnout i ty další, které podle něj patřily mírumilovně protestujícím a měly by mít právo vyjádřit svůj nesouhlasný názor s vládou. Ta na nic nečekala a Telegram dočasně odstavila. Jak dlouho ban potrvá a zda bude zrušen, to se teprve ukáže.
 
Do hry se vložil na Twitteru i Donald Trump, který nemožnost komunikace mírumilovně protestujících odsoudil. Kvůli odstavení těchto komunikačních kanálů se rozmohlo používání VPN služeb nebo např. Toru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama