reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se hraje na 8jádrovém x86 procesoru Centaur CHA?

13.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Jak se hraje na 8jádrovém x86 procesoru Centaur CHA?
Nedávno jsme se dozvěděli, že hardware zbylý po likvidaci procesorové divize Centaur, již společnost VIA zrušila a zaměstnance za úplatu přenechala Intelu, se začal šířit po světě. Díky tomu tu máme i dnešní článek. 
Divize Centaur vyvíjející procesory x86 už neexistuje a její hardware byl rozprodán v aukci, díky čemuž se k němu dostala řada lidí a my jsme se mohli podívat i na testy procesoru s jádry CNS. Nyní tu máme opět procesor s jádry CNS, a sice model s jednoduchým názvem CHA, který se tentokrát ovšem ukáže ve hrách. 
 
 
Deska od Centauru vypadá jako vcelku běžný model pro PC, i když takové zpravidla nemívají osm slotů pro paměťové moduly. Tyto procesory ostatně byly určeny spíše pro menší servery. 
 
Zaujmout nás může také pootočený ventilátor na procesorovém chladiči, pod nímž se má ukrývat procesor CHA s osmi jádry CNS x86, která nepodporují SMT, čili jde o konfiguraci 8C/8T. Takty se však pohybují mezi 2,2 a 2,5 GHz dle toho, jak se ten který procesorový kus zrovna povedl. Jde tu přitom o produkt 16nm procesu se 16 MB L3 cache, podporou instrukcí AVX-512 a jak naznačuje počet paměťových slotů, máme tu čtyřkanálový kontroler pamětí DDR4. Zmínit můžeme ještě palubní AI jádro, které dostalo označení NCore.
 
Centaur CHA z roku 2019 měl být schopen s ohledem na výkon soupeřit s procesory Intel Haswell, a s osmi jádry na (v tomto případě) 2,5 GHz by tak rozhodně mohl stačit i na moderní hry. A aby se to řádně otestovalo, nový majitel tento hardware doplnil o GeForce RTX 3060 Ti a 16 GB paměti DDR4-3200 (2x 8 GB, čili dvoukanálová konfigurace) a jal se testovat. Vyzkoušel celkem tři hry, a sice Cuberpunk 2077, Doom z roku 2016 a obligátní Crysis. 
 
Dá se říci, že Cyberpunk 2077 je "nový Crysis" ve smyslu velice náročné hry, která prověřuje výkon hardwaru, přičemž v tomto případě bylo v rozlišení 2560 x 1440 (DLSS Quality, nastavení Ultra) dosaženo 45 až 65 FPS, což je ještě vcelku slušný výsledek, neboť Cyberpunk je obecně známý tím, že nedosahuje vysokých snímkovacích frekvencí a je velice náročný na výkon CPU
 
 
Doom ve stejném rozlišení už běžel na 80 až 187 FPS a Crysis pak na 35 až 101 FPS, ale zde už nevíme ani nastavení kvality. Ukazuje se však, že Centaur CHA asi bude mít velké výkyvy, respektive propady výkonu, jak ukazuje především Crysis.  


reklama