reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak výrobci obchází zákaz NVIDIE nabízet přetaktované GTX 1070 Ti?

31.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Jak výrobci obchází zákaz NVIDIE nabízet přetaktované GTX 1070 Ti?
Jak už tomu bývá, na fámách o zákazu taktování karet GeForce GTX 1070 Ti přece jen bylo něco pravdy. Výrobci těchto karet totiž nemohou nabízet již z továrny přetaktované modely, ale jejich frekvence uzamčeny nejsou. Jak se to tedy řeší? 
NVIDIA se sama postarala o zmatek hned při vypuštění karty GeForce GTX 1070 Ti na trh. Označila ji totiž za "overclockingové monstrum", ovšem to pozdější tiskové zprávy jejích AIB partnerů zrovna nepotvrdily. Věc se má tak, že ti nemohou nabízet již z továrny přetaktované karty, čili takové, které mají v každém případě zvýšené takty nad ty referenční. Mohou nám ale toto přetaktování umožnit, k čemuž je tak zapotřebí příslušná utilita a trošku toho laborování ze strany uživatele. 
 
 
Právě proto nám takový Asus ROG Strix GTX 1070 Ti předkládá výchozí herní režim, jenž má referenční takty, ačkoliv u jiných karet je má zvýšené. Až v ručně nastavitelném OC režimu si můžeme kartu přetaktovat a podobné je to v jiných případech.
 
Takový ZOTAC ve svých materiálech na rozdíl od Asusu nepíše, že jeho karta řady AMP Extreme je přetaktovaná, ale že je v továrně otestovaná na to, aby nabídla alespoň plus 150 MHz na GPU a 200 MHz na pamětech. EVGA zase své karty prezentuje s takty 1607/1683 MHz (referenční), ale za nimi je uvedeno znaménko + a další vodítko dávají stanovené hodnoty TDP. Čím vyšší, tím vyšší takty můžeme očekávat. 
 
 
ZOTAC se poté rozhodl, že pro svou OC utilitu známou jako FireStorm poskytne příslušné profily, s jejichž pomocí může také obejít zákaz NVIDIE nabízet už přetaktované karty. FireStorm totiž takové profily sama o sobě uložené nemá, ale uživatelé si je mohou vytvořit a sdílet, tak nám je tedy ZOTAC nasdílel.  
Firma uvádí, že tyto profily má na daných kartách řádně otestované a z toho všeho nám může být jasné, jak zbytečné a kontraproduktivní restriktivní rozhodnutí NVIDIA tentokrát učinila. To bude mít především ten dopad, že zákazníci i AIB firmy budou cítit jako s klacky pod nohama a kdo bude chtít, svou kartu si sám přetaktuje, k čemuž není zapotřebí žádný zvláštní um. Efekt je tak v podstatě nulový a je otázka, co si od toho NVIDIA vůbec slibuje, zvlášť když sama v materiálech přetaktování vyzdvihuje. 
 
 
Zdroj: Videocardz


reklama