reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonské firmy se oklepávají ze 7,3stupňového zemětřesení

18.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Japonské firmy se oklepávají ze 7,3stupňového zemětřesení
Japonsko sice už dávno není v čele zemí s ohledem na výrobu čipů, ovšem i tak je v něm řada velice důležitých provozů a firem, které tento týden zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,3 stupňů Richtera. 
Jako obvykle se takovému tématu věnuje především firma TrendForce, která se věnuje dopadu zemětřesení na firmy jako Kioxia, Micron a Sony. Právě Kioxia (dříve Toshiba Memory) má společně s Western Digital v Japonsku své hlavní kapacity pro výrobu pamětí 3D NAND Flash, kde mohla tato událost napáchat velké škody. Navíc v japonských továrnách těchto firem byla teprve na začátku března obnovena výroba poté, co ji vyřadila jistá kontaminace, což výrazně ovlivňuje vývoj cen daných pamětí. Namísto mírného poklesu cen je čeká mírný nárůst, což ovšem celkově dělá až 20 procent rozdílu oproti dřívějším odhadům. 
 
 
Nyní jde především o továrnu Kioxia K1 v japonském Kitakami, kde byly zaznamenány otřesy o síle 5 na Richterově škále. Pozitivní na tom je, že K1 po výše uvedené události ještě nepracovala na plný výkon, díky čemuž jsou škody menší, než by mohly být. Výsledkem mají být "částečně poškozené" wafery a fakt, že celkové zprovoznění továrny bude trvat déle, než bylo v plánu. Kioxia ostatně musí myslet i na očekávané dozvuky onoho zemětřesení, které se mohou objevit ještě během několika příštích dnů. Je tak zřejmé, že ceny pamětí NAND Flash budou potenciálně spíše zdražovat, ovšem dříve poopravený odhad jejich vývoje TrendForce zatím nemění. 
 
 
Dále tu je Sony, která má v oblasti otřesů tři továrny, které vyrábějí úložná média, lasery a obrazové senzory. Tyto továrny prozatím přerušily výrobu, což je ale spíše preventivní opatření než následek zemětřesení. 
 
Továrna Micronu u Hirošimy přežila bez následků a pak tu máma firmy jako Sumco a Shin-Etsu, které stejně jako Kioxia mají továrny v oblasti silných otřesů (5 a víc). TrendForce uvádí, že zrovna tyto továrny jsou velice citlivé na otřesy, takže výroba zřejmě ovlivněna bude, ale podrobnosti nejsou známy. 
 
A nakonec tu máme Renesas, jednoho z důležitých dodavatelů čipů pro automotive, který v některých svých továrnách přerušil výrobu a rozhodl se k důkladné kontrolní prohlídce, čili i výstup této firmy bude ovlivněn. 


reklama
reklama