reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JOLED staví linky pro velkovýrobu tištěných displejů OLED i pro monitory

11.4.2019, Jan Vítek, aktualita
JOLED staví linky pro velkovýrobu tištěných displejů OLED i pro monitory
Společnost JOLED, která se zabývá výzkumem, vývojem, výrobou a prodejem displejů založených na technologii OLED, chce v příštím roce začít s masovou výrobou jejichtištěných verzí. Co se chystá?
Displeje typu OLED jsme už běžně mohli mít před sebou na stole a i když už nejde o žádnou novou technologii a televizory či telefony s OLED známe už řadu let, vedle LCD se tato technologie dosud výrazně neprosadila. Ostatně třeba Apple do budoucna počítá spíše s LCD využívajícími pro podsvícení matici z malých LED, což jistě také nebude k zahození. Můžeme být rádi alespoň za to, že máme k dispozici už levné displeje s technologiemi IPS či VA a není to jen samý TN panel. 
 
 
Díky společnosti JOLED ale možná bude ještě lépe, neboť ta začala s výstavbou výrobních linek, které se mají rozjet už příští rok a dosáhnout měsíční produkce 220.000 tištěných OLED displejů. Vyráběny přitom budou panely o velikostech 10 až 32 palců, takže žádné mobilové nebo dokonce hodinkové displejíky. Ty nejmenší budou ve velikosti pro tablety a ty největší i pro televizory, takže se dá říci, že velikostně tím JOLED pokryje v podstatě celé spektrum monitorů. Otázka je, jaké produkty se z nich budou nakonec vyrábět. 
 
 
JOLED také ve svých materiálech zmiňuje výhody svých displejů OLED. Ty jsou obecně známy, ale vedle toho se dozvíme i nějaké konkrétní specifikace, jako pokrytí barevného prostoru sRGB ze 130 % a také rozlišení až Ultra HD (3840 x 2160) s 204 ppi. To by tak odpovídalo 22" displeji s Ultra HD. Očekávat také můžeme velice vysoký statický kontrast, a to rovnou milion ku jedné, ale to už je dobře známý fakt. Samotné displeje JOLED mohou mít tloušťku pouze 1,3 mm, takže výrobci by se opět mohli začít předhánět v tom, který z nich nabídne tenčí monitor. 
 
 
Společnost JOLED své linky staví na ploše asi 34 tisíc metrů čtverečných a získala k tomu i finance od firem Sony, INCJ a Nissha, a to v přepočtu v celkové výši 5,2 miliardy korun. Výroba bude probíhat v továrnách JOLED Nomi a JOLED Chiba, přičemž firma se chlubí, že má k dispozici technologii, která umožní tisk panelů při normálním atmosférickém tlaku, takže není nutné tisknout ve vakuu. Ze samotné podstaty je také tisk materiálově úsporný a jeho technologie dokáže produkovat panely různých velikostí i rozlišení pomocí jednoho stroje. 
 
A k čemu tedy budou dané 10 až 32" displeje OLED použity? Brousí si na ně zuby automobilový průmysl i výrobci hi-end monitorů. Ve spolupráci s Nissha budou tvořeny i dotykové monitory. Ani příští rok si tak nekoupíme OLED monitor za lidovku, ale snad to bude časem jen lepší. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama