reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: nadbytek GPU od AMD a NVIDIE potrvá do léta

4.3.2019, Jan Vítek, aktualita
JPR: nadbytek GPU od AMD a NVIDIE potrvá do léta
Na cenách to možná není vidět, ale společnosti AMD a NVIDIA se v poslední době potýkaly s nadbytkem svých GPU na trhu. Jon Peddie Research nyní uvádí, že tato situace má trvat do letošního léta. Co to pro nás znamená?
NVIDIA přebytek svých GPU na trhu jako průvodní projev kryptokocoviny těžce odnesla prudkým snížením tržeb, ale že by se nadbytek karet na trhu dal poznat snížením jejich cen, to se nedá říci. NVIDIA totiž nasadila v případě GeForce RTX vyšší ceny, čímž neposlala ceny starších GTX ke dnu a plně se projevila také slabší konkurence ze strany firmy AMD, která se sama potýká s nadbytkem svých karet a dá se říci, že v jejím případě je to právě i kvůli tomu, že Radeony nyní nejsou tak dobré. 
 
 
Však se podívejme třeba na kartu MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, která je dosud široce dostupná, což jen dokládá, že zásoby příslušných GPU byly a jsou opravdu velké. Cena na našem trhu však od loňského září vůbec neklesla a stejné je to u dalších modelů, které jsou dosud snadno k dispozici. GTX 1080 už tak moc k dostání nejsou a pokud ano, tak to je třeba MSI GeForce GTX 1080 AERO 8G OC. To je karta, jejíž cena naopak stoupla, a to na 18 tisíc korun, za něž by si ji dnes koupil leda blázen nebo neinformovaný nešťastník. Jen mírně pak klesly ceny karet GTX 1070 Ti, pokud vůbec a to platí i pro GTX 1060 6G.
 
A co konkurence? Když počítáme pokles cen za stejné období, čili září 2018 až dnes, pak takové Radeony RX 570 jsou na tom mnohem lépe a například MSI Radeon RX 570 ARMOR 8G OC, který byl k dispozici přinejmenším za 7000 Kč, dnes stojí už téměř 4500 Kč. Zhruba o tisícovku jsou dražší Radeony RX 580 s 8 GB paměti a cena RX 590 spadla především od konce minulého roku, a to pod 7000 Kč a někdy i pod 6500 Kč. Pokud tedy nějaké karty zlevňují, jsou to spíše Radeony. 
 
Samotná společnost AMD předpovídá slabší první letošní kvartál, ale přesto pro celý letošní rok odhaduje růst, ale to mají zajistit především procesory Zen 2 a ne grafické karty. Slabý první kvartál odhaduje také NVIDIA, ovšem její fiskální kvartály neodpovídají těm kalendářním a půjde o první fisk. kvartál roku 2020 zakončený na konci dubna. 
 
Dle Tom's Hardware jde o dobré zprávy pro spotřebitele. Lze totiž očekávat, že řada karet s GPU starší generace se na trhu udrží ještě řadu měsíců a že jejich ceny půjdou dolů. To na ně ale bude muset nejdříve něco zatlačit a tím něčím bude především nové série GeForce GTX s GPU Turing, jejíž GTX 1660 Ti už je na trhu a chystají se GTX 1660 a GTX 1650. Osobně byl ale moc nečekal, že ceny půjdou výrazně dolů, když nešly doposud i přesto, že se nadbytek na trhu plně projevuje přinejmenším půl roku. Ostatně JPR uvádí, že v posledním kvartálu 2018 šly prodeje grafických karet dolů o 2,65 % oproti 3. kvartálu, přičemž obvykle to bývá naopak růst. 
 


reklama