reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Každý může svým telefonem pomoci agentuře NASA a jejímu satelitu ICESat-2

17.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Každý může svým telefonem pomoci agentuře NASA a jejímu satelitu ICESat-2
V předchozím roce se na oběžnou dráhu dostal americký satelit ICESat-2, který dokáže velice přesně měřit výšku povrchu pod sebou. Slouží tak k výzkumu klimatu a změn v ledové pokrývce a my všichni k tomu také můžeme přispět. Jak?
ICESat-2 americké NASA byl vyslán do vesmíru sledovat Zemi, a to pomocí svého systému ATLAS (Advanced Topographic Laser Altimeter System). Laserovými tykadly zkoumá povrch pod sebou z výšky 500 kilometrů, a to konkrétně pulzy laseru s vlnovou délkou 532 nm, které jsou pod satelit vysílány frekvencí 10.000 Hz. Je to tak vesmírný LIDAR, který dokáže velice přesně měřit výšku zemského povrchu a jejích změn v čase, takže tímto způsobem může NASA přesně sledovat přibývání či úbytek ledové pokrývky. 
 
 
NASA by ale ráda měla k dispozici také nějaká data přímo z povrchu Země, aby si mohla naměřené údaje ze satelitu ověřit, a proto dala nám všem k dispozici aplikaci GLOBE Observer pro iPhone a Android. ICESat-2 ale není pouze o ledu, i když se to dle jeho označení může zdát. ICE zde totiž představuje zkratku pro Ice, Cloud a Land Elevation a zmíněná aplikace je zaměřena právě na Land, čili prostě zemi. 
 
Jedna z částí mise ICESat-2 je sledovat zdraví lesů po celém světě, a to tak, že bude měřit výšku klenby jejich stromů. Zdravé lesy ostatně mohou o to více zachytávat uhlík, který lidé vypouštějí do atmosféry a dle vědce projektu ICESat-2 NASA nyní řeší otázku, nakolik přesné je toto měření z výšky 500 km. Právě k tomu mohou dodat potřebná data běžní lidé, kteří si nainstalují GLOBE Observer, přičemž je třeba zmínit, že nejde o zbrusu novou aplikaci, jež by byla vytvořena jen za tímto účelem. Obsahuje nástroje pro různé projekty a mezi ně patří také GLOBE Trees. 
 
Po instalaci a vytvoření účtu si tak můžeme v aplikaci vybrat GLOBE Trees a pak si zvolit nějaký rovný a v krajině snadno rozpoznatelný strom, k němuž máme dobrý přístup. Od něj si stoupneme na vzdálenost 7 až 25 metrů a pomocí kamery i senzorů telefonu a pokynů aplikace pro NASA změříme jeho výšku s využitím jednoduché geometrie. 
 
NASA zatím získala několik set měření od lidí po celém světě a doufá, že brzy to bude daleko více. 
 
 


reklama