reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdo jsou astronauti NASA pro první mise s loděmi od SpaceX a Boeingu?

4.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Kdo jsou astronauti NASA pro první mise s loděmi od SpaceX a Boeingu?
NASA se v současné době potýká se zpožděním soukromých společností SpaceX a Boeing, které mají dodat kosmické lodě pro Commercial Crew Program. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku ale povzbudivě přišel se jmény astronautů pro tyto mise. 
NASA oznámila jména astronautů, kteří se budou vypravovat do vesmíru při prvních misích z Commercial Crew Program - programu, ve kterém budou americké astronauty vynášet do vesmíru lodě soukromých společností. Lodě Starliner od Boeingu a Crew Dragon ze SpaceX budou ale mít zpoždění svých pilotovaných testů
 
USA bude moct při misích využívajících lodě soukromých společností opět vysílat astronauty do vesmíru ze svého území a nebude se muset spoléhat na ruské lodě Sojuz, což není pro NASA ani finančně nejlepší řešení. 
 
Druhý demo let od SpaceX, tentokrát pilotovaný, počítá s astronauty Bobem Behnkenem a Dougem Hurleym a je naplánován nejdříve na duben v roce 2019. První zkušební let lodi Starliner s posádkou by se měl odehrát v polovině příštího roku. Astronauti, kteří se testu zúčastní, jsou tři - Eric Boe, Chris Ferguson a Nicole Aunapu Mann, která poletí jako nováček, jenž ve vesmíru ještě nikdy nebyl. 
 
 
NASA také oznámila, kteří astronauti se na palubě kosmické lodi Starliner podívají na dlouhodobou misi na Mezinárodní vesmírnou stanici. Na ISS si pobude zkušená Sunita Williams, která poletí společně s nováčkem jménem John Cassada. Na Crew Dragon se zase při misi PCM-1 nalodí Victor Glover a Mike Hopkins. 
 
Nezbývá než doufat, že SpaceX i Boeing vyřeší své technické problémy co nejdříve a astronauti se budou moct vydat na cesty. Hrozí totiž, že zpoždění s loděmi Starliner a Crew Dragon se může i protáhnout. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama