reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Testování kosmické lodi Boeingu s lidskou posádkou se posouvá na polovinu roku 2019

4.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Testování kosmické lodi Boeingu s lidskou posádkou se posouvá na polovinu roku 2019
Zpoždění testů kosmické lodi Starliner od Boeingu není žádným překvapením, podobný vývoj událostí už se nějakou dobu předpokládal. První zkoušky s lidskou posádkou jsou momentálně plánované na polovinu příštího roku. 
NASA si po ukončení letů raketoplánů vybrala pro vynášení svých astronautů do vesmíru dvě soukromé společnosti. Těmi jsou Boeing a SpaceX Elona Muska. Jak to ale vypadá, obě společnosti se potýkají s problémy, s tím přichází i zpoždění letů na Mezinárodní vesmírnou stanici s lidskou posádkou. 
 
To pro NASA není nejlepší zpráva, protože momentálně se musí spoléhat na to, že své astronauty na ISS dopraví přes ruskou kosmickou loď Sojuz. Zpoždění se ale Boeing i SpaceX s největší pravděpodobností nevyhnou. 
 
John Mulholland, který v Boeingu dohlíží na Commercial Crew Program od NASA, zhruba stanovil data, kdy se mají konat první testy lodi Starliner bez posádky i s posádkou. Testování bez astronautů bychom se měli dočkat na konci tohoto roku. První zkouška s posádkou je plánovaná až někdy na polovinu roku 2019, přičemž původně měla být provedena už na konci roku 2018. 
 
 
Žádné překvapení se nekoná, Boeing nedávno přiznal i problémy s únikem paliva při testování motorů. Je zřejmé, že než dojde testování do bodu, kdy si dovnitř lodi sedne lidská posádka, musí být všechny závady odstraněny, což stojí čas. 
 
Společnost SpaceX na tom není o moc lépe než Boeing. Původně měla v plánu testování lodi bez posádky už tento měsíc a zkoušku s astronauty by ráda provedla v prosinci tohoto roku. Ani SpaceX ale nebude schopná data dodržet. Protože momentálně SpaceX spolupracuje s NASA na vyřešení některých problémů, bude testování lodi Crew Dragon odloženo na listopad 2018 a posádka ji poprvé vyzkouší nejdřív v dubnu 2019. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama