reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdy můžeme konečně očekávat GeForce příští generace?

12.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Kdy můžeme konečně očekávat GeForce příští generace?
Ať už jde o GeForce GTX 1100 nebo 2000, čekáme prostě na první zástupce nové generace karet firmy NVIDIA. Její klid na Computexu ztělesnil CEO Jensen Huang, dle nějž si na nové karty ještě dlouho počkáme. Ale dlouho je relativní pojem. 
Pro natěšeného člověka může být i týden dlouhá doba a někdo jiný by si mohl představit i rok. Jaké máme ale dle VideoCardz indicie, abychom mohli tento údaj zpřesnit? O rok by se skutečně jednat nemělo, jako spíše o čtvrtletí, a to přinejhorším. Jisté ale je, že zatím kromě NVIDIE nikdo neví nic jistého. 
 
 
Trh s grafickými kartami je aktuálně oproti mnoha předchozím rokům pokřiven. Jednak je to aktuální neschopnost firmy AMD ohrozit herní hi-end NVIDIE, která trvá už nepříjemně dlouho a výhled na vyrovnání situace zatím není žádný. Spíše lze očekávat, že jazýček výkonnostních vah se brzy ještě zhoupne na stranu GeForce. A pak tu jsou samozřejmě kryptoměny, které blokovaly nákup nových karet hráči po dlouhou řadu měsíců. Tato již druhá vlna také opadla, ale musíme si počkat na červenec, abychom viděli, jaký dopad to mělo na prodej grafických karet. Je možné, že výpadek těžařů z velké části nahradili vyhladovělí hráči, ale ti také stále nemusí mít zájem, čekají na novou generaci, přešli raději na konzole a kdo ví, co ještě. 
 
Z vyjádření Jensena Huanga je ale zřejmé, že NVIDIA se nepřetrhne, aby dostala novou generaci GeForce na trh co nejdříve: "When is the next GeForce? I will invite you guys, don’t worry! I promise, not only will you be invited, there will probably be lunch […] A little hint?! It’s a long time from now…"
 
Tímto svým vyjádřením mohl Huang sledovat jednu věc, a sice snažit se podpořit prodeje aktuálních karet a donutit lidi k tomu, aby nečekali na příští generaci. Ta by ostatně dle více zdrojů neměla být tak daleko. Dle programu Hot Chips se máme dočkat alespoň prezentace příští generace mainstreamových GPU 20. srpna, což je asi nejlepší vodítko, co zatím máme. 
 
AIB partneři NVIDIE poskytují různé odpovědi, které ale říkají v podstatě to samé: nevíme, ještě nám nic neprozradili, dle odhadu srpen či září. Zvláště o září mluvil zástupce firmy Galax, který také prozradil důležitou informaci, že v každém dalším měsíci by se měla představit nová karta, čili do konce roku by mohl přijít i nový mainstreamový nástupce oblíbené GTX 1060. 
 
Server DigiTimes tipuje konec srpna, kdy přijde na trh herní karta s novým 12nm GPU GeForce a v příštím roce můžeme očekávat 7nm GPU. Nic jiného ani nečekáme, však AMD už veřejně plánuje výrobu 7nm čipů v TSMC také, a to v nejbližším období. 
 
Nejvíce optimističtí jsou na serveru TweakTown, kteří mluví o konkrétním datu, a sice 30. července a odkazují se hned na více zdrojů z tchaj-pejské Nangang. To může být samozřejmě pravda, však lze očekávat, že NVIDIA to nevezme šmahem a v jeden den nepředstaví nové karty, aby je zároveň uvedla na trh. V hledáčku ale můžeme mít především srpen s pravděpodobnou dostupností od září. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama