reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kontaminace v továrně Samsungu ovlivnila výrobu RAM

11.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Kontaminace v továrně Samsungu ovlivnila výrobu RAM
Jistá kontaminace způsobila společnosti Samsung miliardové ztráty jihokorejských wonů, což ale vypadá v přepočtu mnohem méně hrozivě. Nicméně ovlivnila především či snad pouze výrobu pamětí RAM. 
Samsung je zcela bezpečně světově největší výrobce pamětí RAM či DRAM pro všemožné účely, z čehož se tato firma jistě může těšit, ale v posledních letech to pro ni zrovna nebyl důvod ke štěstí. Jak ukazuje tento graf, od předchozího roku šly tržby z prodeje těchto pamětí velice prudce dolů, i když předtím zase téměř tak rychle rostly a i tak jde o vyšší tržby, než kdykoliv v historii před rokem 2017. 
 
 
Co se ale stalo v továrnách Samsungu? Dle BusinessKorea šlo o blíže neupřesněnou kontaminaci výrobního zařízení, která by mohla mít spojitost s problémy týkajícími se první generace 1Xnm DRAM. Nyní jde ale o problém v továrně v jihokorejském Giheungu, což je provoz zpracovávající 200mm wafery, na nichž se objevily defekty a dle ComputerBase by i zde mělo jít o 1Xnm paměti DRAM, přičemž hrozí, že může být ovlivněna celá produkce dané továrny. 
 
Prozatím se mluví o miliardových ztrátách, ovšem v jihokorejských wonech, přičemž jedna miliarda v této měně je rovna téměř 20 milionům korun. Dle serveru Hexus.net, který píše o vyjádření jistého zasvěcence, by ale Samsung mohl objem vzniklých škod navenek velice podstatně podceňovat, takže je třeba počkat na to, co se z této věci vyvine a jaké budou další informace (pokud vůbec nějaké). Nicméně jde pouze o provoz s 200mm wafery, takže se dá předpokládat, že takový má spíše nižší výrobní kapacitu a že by se daný problém neměl týkat žádné další továrny. 
 
Můžeme také připomenout, že letos v únoru mělo s výrobou potíže i TSMC, kde za tím stály nekvalitní chemikálie a v tomto případě musela firma pozměnit předpoklad tržeb pro daný kvartál. 


reklama